PRIJE 25 GODINA Clinton stigao u Zagreb, ishvalio Tuđmana i Hrvatsku

Došao sam izraziti podršku ne samo mirovnom procesu u Federaciji BiH, nego i mirnom dogovoru o povratku Hrvatskoj zemlje u istočnoj Slavoniji i konačnom partnerstvu Hrvatske ne samo sa SAD, nego i s drugim zapadnim zemljama koje vjeruju u slobodu, ljudska prava i demokraciju, u mir i napredak - kazao je Clinton po dolasku


Na današnji dan, 13. siječnja 1996. godine Republiku Hrvatsku je po prvi put posjetio američki predsjednik Bill Clinton. Na taj bitni događaj u hrvatskoj povijesti vrijedi ponovno podsjetiti.


Nakon što je ranije tog dana Clinton posjetio američke vojnike u sastavu NATO-a u bazama u Italiji (Aviano), Mađarskoj (Taszar) i Bosni i Hercegovini (Tuzla), u večernjim satima je sletio u Zagreb. Stigao je nakon što je u Tuzli razgovarao s predsjednikom BiH Alijom Izetbegovićem.

U zagrebačkoj zračnoj luci Pleso Bill Clinton se susreo i razgovarao s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom.

Clinton je na Pleso u predvečerje 13. siječnja 1996. sletio transportnim zrakoplovom C-17, a tu ga je čekao predsjednički avion Air Force One, pristigao iz Aviana.

Ponudili mu saksofon neka zasvira

Srdačan susret s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, iako kratkotrajan, ostao je zapamćen po nizu nesvakidašnjih detalja. Za američkog predsjednika na aerodromu su bile izložene umjetnine iz hrvatske baštine, poput slika Miroslava Kraljevića, antikni namještaj, a donesen je i saksofon koji je Clinton volio zasvirati. No, on je to srdačno odbio. Clintonov posjet ostao je zapamćen i po tome što ga je obavio sportski odjeven, u kožnoj jakni.Bill Clinton stigao je na Pleso sportski odjeven, u kožnoj jakni

Na Plesu se zadržao vrlo kratko, ali je čelnik vodeće svjetske velesile na taj način pokazao da SAD u Hrvatskoj vidi značajnog mirotvornog partnera u regiji. Najvažnija poruka ovog kratkog posjeta bila je Clintonova dobra želja da Hrvatska bude primjena u NATO savez, što se 12 godina poslije i ostvarilo.

– Dolazim kako bih zahvalio predsjedniku Tuđmanu i hrvatskom narodu što potpomažu mirovni proces u Bosni. Došao sam izraziti podršku ne samo mirovnom procesu, nego i Federaciji u Bosni između Muslimana i Hrvata, mirnom dogovoru o povratku Hrvatskoj zemlje u istočnoj Slavoniji i konačno partnerstvu Hrvatske ne samo sa SAD, nego i s drugim zapadnim zemljama koje vjeruju u slobodu, ljudska prava i demokraciju, u mir i napredak, i koje sve na tome rade zajedno – kazao je Clinton o dolasku u Zagreb.

Obojica ušli u razdragano mnoštvo

Zanimljivo je i da je po slijetanju zrakoplova i susretu s Clintonom, Tuđman prekršio protokol i pošao pozdraviti razdragano mnoštvo, što je uostalom uvijek činio u kontaktu s narodom. Vidjevši postupak hrvatskog predsjednika, Clinton je učinio isto, što je iznenadilo njegovo osiguranje s obzirom na to da je takav postupak bio nezamisliv u diplomatskom protokolu američkog predsjednika.

Od Clintonovog posjeta, SAD i Hrvatska su počele još bliže surađivati

Jedanaest mjeseci kasnije, Bill Clinton uputio je pismo dr. Franji Tuđmanu.

– Dragi gospodine Predsjedniče, (…) Prošli smo dugi put do postizanja mira u regiji i stvaranja uvjeta da jaka, neovisna i cjelovita Hrvatska zauzme svoje mjesto u zapadnoj obitelji nacija. Vaše osobno vodstvo posljednje dvije godine bilo je apsolutno presudno za okončanje sukoba u nekadašnjoj Jugoslaviji i postavljanje temelja trajnog mira i pomirenja. Uvjeravam Vas da ćemo učiniti sve što možemo i nastaviti Vam pomagati u ovom teškom trenutku – napisao je predsjednik Clinton predsjedniku Tuđmanu. To su Sjedinjene Države dokazale višegodišnjim pomaganjem stabilizaciji stanja u Bosni i Hercegovini i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime