PRESUDA ZA RATNI ZLOČIN Milorad Kovačević osuđen na četiri i pol godine zatvora

Zbog zločina koji su se odigrali 5. listopada 1991. godine.


Na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima osuđen je Milorad Kovačević (57), nekadašnji poručnik JNA. Kovačević je osuđen u odsutnosti pred Županijskim sudom u Splitu, a zbog zločina koji su se odigrali 5. listopada 1991. godine.


Nekolicina pripadnika MUP-a zarobljena je u Dubrovačkom primorju, odnosno mjestu Majkovo te je Kovačević, kao zapovjednik voda Vojne policije, trebao odvesti zarobljenike do logora Bileća u BiH.

No, tijekom puta do Bileće, stav je tužiteljstva na temelju kojeg je donesena presuda, petoricu ratnih zarobljenika zlostavljali su rezervisti, nepoznata žena u gostionici blizu Trebinja,…

Kamion se često zaustavljao kako bi se lokalcima pokazali zatvorenici kao “trofeji”, uz stalna mučenja i udarce. Zbog toga su ratnim zarobljenicima utvrđene brojne ozljede (prijelomi rebara, ozljede kralježnice, prijelomi ruku i nogu, frakture lubanje,…) kao i posljedični invaliditet.

Kovačević je osuđen po zapovjednoj odgovornosti, da je kao aktivni vojnik, poručnik u JNA i zapovjednik voda mogao i trebao spriječiti zlostavljanje. Ne samo da to nije napravio već je podržavao i ohrabrivao da se ratni zarobljenici muče, stoji u presudi.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime