Suđenje Ivanu Giljanoviću (37) približilo se kraju: Giljo je danas pred Županijskim sudom u Splitu iznio svoju obranu u postupku u kojem ga se tereti za pokušaj ubojstva Marka Bekavca (29), donedavno svog pulena, u kafiću Clo u svibnju prošle godine.

Giljanović je Bekavca pogodio s pet metaka, nakon verbalnog sukoba u kafiću. Prema optužnici, pogodio ga je u lokalu, a nakon što je Bekavac ranjen krenuo bježati, za njim je ispalio još nekoliko hitaca, zadavši mu prostrijelne rane obe noge te jedan prostrijel lijeve podlaktice.

A u utorak je Giljanović u svojoj opširnoj obrani govorio kako je sve pošlo po zlu, kako je od njegovog pokušaja da pomogne Bekavcu došlo do ovakvog epiloga…

– Prvo bih naglasio da sam nakon pucnjave u Cloa pobjegao ne od pravosudnih organa, nego jer sam trebao biti ubijen, jer je Marko Bekavac pripada krim miljeu koji su me tražili na više lokacija kako bi me likvidirali. Zbog svog narušenog psihičkog zdravlja, jer je u veljači pucano na automobil moje obitelji, pokušao sam oduzeti sebi život, prijatelju hvala koji je u posljednji trenutak došao i maknuo mi pištolj sa sljepoočnice… – krenuo je Giljanović, da bi nešto kasnije zakukao da je u zatvoru pokušao suicid žiletom jer ga najmlađa kćer nije prepoznala.

– Najveća greška u mom životu je Marko Bekavac, uništio mi je život i obitelj. Upoznali smo se na Splitu 3 u ljeto 2017. godine, zazvao me po nadimku, a izgledao je kao Španjolac. Pitao sam ga tko je, a predstavio se kao Bekavac. Znam da me ranije dok sam bio u zatvoru pozdravljao preko zajedničkog prijatelja, a kako je Split mali, čuo sam da Bekavca drže za najopasnijeg momka u gradu, kojeg su mnogi izdali, ali koji se ne libi ništa napraviti.

Tu su se upoznali, a kasnije ga je jednom sreo i nije ga mogao prepoznati – bio je ovisan o heroinu, ali imao je želju ostaviti se droge pa ga je Giljanović “uzeo pod svoje”. Uspio je u tome u rekordnom roku.

No, pomalo se Bekavac “oteo kontroli”, od familijarnog odnosa (stanovao je s njima u kući na Čiovu) u kojem je Giljanovića zvao ocem i profesorom, postao je naporan i posesivan, detaljno je sve iznosio optuženi za pokušaj ubojstva.

– Nije bio zadovoljan što sam s obitelji i kumovima otišao u vikendicu na Vlašiću na snijeg, zvao me “kako mogu ostavit sina jedinca”, a uvrijedio se i što sam mu ostavio sto eura jer da njemu treba 200 kuna dnevno. Zbog tih prijetnji, ucjena i psihičkog maltretiranja sam bio u jednom stanju jake razdraženosti i prepasti. Kad je otišao u Zagreb, ponadao sam se da su moji problemi s Markom bili gotovi.
Sredinom veljače 2018. godine me nazvao iz Zagreba i rekao mi da mu moram uplatiti 300 eura. Prvo sam mu rekao da ne moram ništa, ali bio sam nervozan, a i prijatelj mi je kasnije rekao da mu uplatim novac i da se riješim problema. Uplatio sam mu 1,500 kuna jer više nisam imao. Pošto uplata nije sjela u roku kojeg je on postavio, rekao mi je “pič.., ja ne vrijedim 200 eura nego mnogo više”, na što sam mu rekao “slušaj me sada pič.. jedna, curice jedna, cigo jedan, prekini me zlostavljati, ucjenjivati i prijetiti”. Na to se Bekavac razbjesnio, rekao mi je “kada Marko Bekavac kaže da ćete ubiti, onda te i ubije, a sada sam dobio zeleno svjetlo od boga za tebe” – preokret u odnosu opisao je Giljanović, svojedobno osuđen zbog kamatarenje.

Bekavac mu je u ožujku te godine najavio povratak u Split te da će mu “ispostaviti račun”, odnosno da će mu Giljanović platiti 18,000 eura i suzuki B-King.

I samu pucnjavu u Cloa je Giljanović detaljno opisao. Ponio je pištolj zbog vlastite sigurnosti, a kako je nešto ranije na treningu ozljedio rame, nije se mogao fizički obračunati s Bekavcem i njegovom ekipom. Koji su ga odmah napali, kazao je Giljanović u svojoj obrani, začudivši se kako kamere video-nadzora to nisu snimile. Pošto je Bekavac cijelo vrijeme pogledavao prema torbici, shvatio je kako je u njoj oružje pa je zato ispalio nekoliko metaka u noge Bekavca.
Nije ga htio ubiti, naglasio je Giljanović, nego samo onesposobiti, i kad je to postigao, otišao je iz Cloa.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime