PREMINUO VELIKI ZALJUBLJENIK U DALMACIJU “Bio je to čovjek velikog znanja i iznimne dobrote”

Talijanski mediji s velikom tugom danas su objavili da je jutros preminuo Gabriele Cavezzi, znanstvenik, povjesničar kojega se rado sjećaju i Splićani, Dalmatinci. Evo što nam je izjavila prof. emerita dr. sc. Ljerka Šimunković…


– Danas mi je profesor Giuseppe Merlini, naš veliki prijatelj javio da je jutros u 87. godini života umro Gabriele Cavezzi. Strašno me je rastužila ta vijest – kaže prof. Ljerka Šimunković.


– Gabriele je odavno bio zaljubljen u Dalmaciju. Dolazio bi svake godine ljeti s cijelom obitelji na praznike. Kad je započeo Domovinski rat, dolazio je u Split i izdašno pomagao. Koliko se sjećam, donosio je dresove, lopte i drugo za juniore Hajduka i za neke druge klubove. Donosio je knjige u Sveučilišnu knjižnicu.

Upoznala sam ga na simpoziju u Cesenaticu 1995. i od tada smo veliki prijatelji. Dante Alighieri iz Splita organizirao je nekoliko simpozija zajedno s Državnim arhivom u Splitu, Sveučilištem u Pescari i Pomorskim muzejom iz San Benedetta del Tronto, koji je on vodio. Osim što je osnovao Pomorski muzej u SBdT pokrenuo je i časopis “Cimbas”, posvećen jadranskom pomorstvu i ribarstvu. Kada smo utemeljili Humanističke studije u Splitu, Cavezzi je dolazio, držao predavanja i donosio nam knjige i bodrio nas na sve moguće načine. Sve primjerke časopisa Cimbas, poklonila sam Sveučilišnoj knjižnici u Splitu. Bio je to čovjek velikog znanja i iznimne dobrote. Znam za nekoliko slučajeva gdje je pomagao prijateljima iz Splita, primao im djecu, upućivao ih na studije.

Puno je za nas učinio i ponavljam; istinski je volio Split, Dalmaciju i Hrvatsku. Split mu je 2000. godine za njegove zasluge dao Zlatni grb grada Splita.

 Moja reakcija na članak je...
Vau
16
Haha
5
Hagić
6
Hmmm
2
Plač
86
Grrr
7
Molim?
4Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime