Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Vodnjanu je nazočila programu svečanog otvaranja manifestacije “15. Dani maslinovog ulja – XV Giornate dell’olio d’oliva novello”.

O maslinarstvu možemo govoriti mnogo i to s različitih aspekata, kazala je Predsjednica otvarajući manifestaciju. Govoreći o povijesnom aspektu navela je kako uzgoj masline i bavljenje maslinarstvom prati našeg čovjeka od njegovih početaka na ovome prostoru te da je maslina važan dio našeg identiteta.

S ekonomskog aspekta, maslina je omogućila održanje stanovništva i razvoj na obali i otocima u dugom povijesnom razdoblju, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te dodala veliku prehrambenu važnost i ljekovitost maslinovog ulja sa zdravstvenog aspekta.

– Za Hrvatsku, njezine građane i gospodarstvo, svi su ovi elementi iznimno važni – kazala je Predsjednica istaknuvši ljudski aspekt najvažnijim.

Istaknula je kako su se vrijedni i sposobni hrvatski maslinari, u žestokoj konkurenciji, izborili za svoj dio tržišnog kolača.

– To mnogo govori. O nama kao ljudima, o našem narodu; narodu koji, kada vjeruje u sebe, svoje mogućnosti i sposobnosti, uz velik trud i rad, zna i može ostvariti sve što želi, a ponajprije napredak i standard života kakav zaslužuje – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako bi ciljevi koje želimo postići trebali odražavati našu posvećenost još većem razvoju maslinarstva.

– Hrvatska danas ne proizvodi dovoljne količine maslinovog ulja ni za domaću potrošnju, a potrošnja maslinovog ulja je niska, tek oko 2 litre godišnje po stanovniku dok je europski prosjek potrošnje oko 4 litre po stanovniku – navela je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zaključila kako naši ciljevi moraju biti veća potrošnja maslinovog ulja po stanovniku, proizvodnja na razini samodostatnosti i veći izvoz.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime