PRED NAMA PRVO JAČE ZAHLAĐENJE Planine će zabijeliti snijeg, u Zagoru stiže i mraz

[TJEDNA PROGNOZA VREMENA] Pred nama je nova promjena vremena


Ulaskom u prosinac ušli smo u klimatološku zimu. Ipak, kalendarsku zimu pričekat ćemo do zimskog solsticija koji će se dogoditi 21. prosinca u 5 sati i 19 minuta.


Dok je vikend za nama donio obilje kasnojesenskog sunca i temperature zraka koje su i dalje nešto više od prosjeka za ovaj dio godine, nova ciklona već je pred “vratima” i djelovat će na vrijeme tijekom ponedjeljka.

Zbog toga nas u ponedjeljak očekuje umjereno do znatno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu. Kiša će biti najčešća i najobilnija navečer kada mjestimice može zagrmjeti. Lokalno do kraja dana može pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Veći dio dana puhat će umjereno do jako jugo, na moru su mogući vrlo jaki udari. Krajem dana na sjeveru Dalmacije će zapuhati jaka bura s olujnim udarima, kasno navečer će se proširiti i na srednju Dalmaciju. Jutro će biti toplije u odnosu na nedjelju. Najviše dnevne temperature zraka u Zagori od 8 do 12°C, uz obalu i na otocima od 14 do 18°C. Navečer u sjevernoj Dalmaciji osjetan pad temperature zraka, na Dinari i Kamešnici okrenut će na jak snijeg iznad 900 metara nadmorske visine.

Oborina će biti još samo početkom utorka, a onda nas tijekom jutra očekuje njihov prestanak. U rano jutro snježna granica u Zagori ponegdje će se spustiti do oko 700 metara nadmorske visine. Do kraja dana djelomično razvedravanje. Puhat će bura koja će ujutro podno Velebita imati orkanske udare, a drugdje su ujutro mogući vrlo jaki udari. Bit će osjetno hladnije u odnosu na prethodne dane. Najviše dnevne temperature zraka u Zagori od 4 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Uz buru bit će dojam hladnijeg vremena. Navečer će mraza biti ponegdje u Zagori.

Očekivani udari vjetra u utorak ujutro

Srijeda će biti pretežno sunčana. Puhat će slaba bura, ujutro samo ponegdje još umjerena. Jutro i večer će biti hladni, s mrazom u većem dijelu Zagor, a i uz obalu i na otocima će biti hladno. Najviše dnevne temperature zraka od 7 ponegdje u Zagori do 13°C na jugu Dalmacije.

Očekivane minimalne jutarnje temperature zraka u srijedu

Veći dio četvrtka bit će suh, ali se tijekom dana očekuje postupno naoblačenje. Kasno navečer je moguća kiša. Zapuhat će umjeren levant i jugo. Jutro će biti hladno s mrazom u Zagori. Danju će biti malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama zraka od 9°C ponegdje u Zagori do 15°C ponegdje uz obalu i na otocima.U petak vrlo promjenjivo s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno će pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Jutro osjetno toplije nego u četvrtak, danju većinom od 11 do 17°C.

U dane vikenda ponovno će biti stabilnije uz dosta sunca. Zasad prognostički modeli ne vide mogućnost kiše. Puhat će slaba bura i tramontana. Jutra i noći ponovno hladniji, osobito u Zagori. Danju većinom od 11 do 17°C.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime