Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: U lockdownu dom je žrtvama postao dvostruko nesigurniji

"Od prvog lockdowna evidentirani broj prekršajnih i kaznenih dijela obiteljskog nasilja povećan je za 40 posto"


Ravnopravnost žena u hrvatskom društvu, spolno uznemiravanje i zlostavljanje, rodni stereotipi te favoriziranje žena u dodjeljivanju skrbništva nad djecom, neke su od tema HRT-ove emisije Nedjeljom u dva u kojoj je gostovala Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.


– Od prvog lockdowna evidentirani broj prekršajnih i kaznenih dijela obiteljskog nasilja povećan je za 40 posto i broj žrtava povećao se za 12, 13 posto. U situaciji gdje bi žene u obiteljskim sredinama trebale imati siguran dom, takve statistike pokazuju da u situacijama izvanrednih okolnosti gdje imate ograničenu mogućnost kretanja i jedan strah koji doživljavate doma i drugi strah da izađete van i zarazite se i još više ugroziti svoje zdravlje i zdravlje svoje djece dovodi do toga da dom postaje dvostruko nesigurniji, istaknula je na početku emisije.

– Ako se radi o nasilju u obitelji mi idemo izravno prema centrima za socijalnu skrb i prema policiji, prema resornim tijelima i ukazujemo na propuste.

Na mjestu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova od 2011.

Sabor ju je imenovao 2011. Na stol joj svakodnevno pristižu brojne pritužbe u vezi s diskriminacijom na temelju spola, bračnog ili obiteljskog statusa te spolne orijentacije. U njezinu uredu – 12 je zaposlenih.

– Rekla bih da mi je radno vrijeme od 0-24 osobito kada imamo smještaj žrtve ili ako imamo žrtvu koja se osobno tuži na situaciju u kojoj se trenutačno zatekla, kaže.

Još dok je radila u Vladinu Uredu za ljudska prava do 2011., Višnja Ljubičić volontirala je u udruzi Mobbing.Probleme s kojima se susreću muškarci pravobraniteljicu – pretjerano ne zanimaju i njima se nedovoljno bavi, smatraju u Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo. Ističu kako je u posljednjih 20 godina zabilježen rast nasilja žena nad muškarcima, prenosi HRT.

A kako bi se utvrdila situacija vezano za ravnopravnost spolova u rukometu Ured pravobraniteljice prošle je godine u suradnji s Hrvatskim rukometnim savezom te Hrvatskim studijima proveo istraživanje nad 650 ispitanika – u dobi od 14 do 18 godina.Kako bi se upozorilo na neravnopravnost spolova – ostvarena je suradnja i na kazališnim daskama – s kazalištom Tvornica lutaka. Trima predstavama i performansima nastojalo se uputiti na problematiku razlike u plaćama i mirovinama kod mušaraca i žena.

Ured pravobraniteljice Saboru podnosi godišnje izvješće o svom radu. Izvješće za 2019. u kojem je Ured pravobraniteljice radio na 1.719 predmeta – prihvaćeno je u saboru sa 103 glasa “za”, 11 “protiv” i 3 “suzdržana”. No na prethodnom glasovanju o izvješću na Saborskom odboru za ravnopravnost spolova – predsjednica tog odbora bila je suzdržana.

U nekoliko navrata Višnja Ljubičić ušla je i u polemiku s predsjednikom Republike. U povodu polemike između njega i udruge B.a.b.e., ocjenila je da se u javnom prostoru ponovno olako spominju i relativiziraju žrtve seksualnog nasilja i njihove traume. Istaknula je kako smatram da bi javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito predsjednika Republike, trebali upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja. Predsjednik joj nije ostao dužan.

A u doba pandemije u Hrvatskoj je u 2020. povećan evidentirani broj kaznenih dijela obiteljskog nasilja i to za 40 posto.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime