Inicijativa Za pristupačni Split ponovno upozorava na propuste Grada Supetra s gradskim parkingom u luci kojim krše prava osoba s invaliditetom (OSI).

Naime, Grad Supetar je nakon izgradnje novog parkirališta isto zatvorio rampom uz automatsku naplatu parkinga. Problem je nastao jer automatska naplata nema mogućnost raspoznavanja osoba sa znakom pristupačnosti od ostatka korisnika parkinga. Inicijativa Za pristupačni Split je tada pozvala Grad Supetar da se ugleda na Grad Split i izmjesti mjesta za OSI van rampe, ali to nije učinjeno. Umjesto toga, Grad Supetar je OSI omogućio kupnju prepaid kartice. U ovom slučaju parkiranje za OSI je besplatno prva dva sata, a za svaki sljedeći sat se puni iznos naplaćuje sa spomenute kartice. Na taj način, OSI koje nisu iz Supetra već su tu privremeno, stavlja se u nepovoljniji položaj u odnosu na druge građane, jer zahtijeva odlazak u Komunalno redarstvo i kupnju prepaid kartice koju će možda koristiti samo jednom.

Problem je prepoznao i Ured pravobraniteljice za prava osoba s invaliditetom, pa je Gradu Supetru ponovno upućena primjedba na način ophođenja s ovom problematikom te preporuka da:

1. produlje vremensko trajanje besplatnog parkinga za osobe s invaliditetom s dva na šest sati

2. da se besplatan parking ne ostvaruje na temelju prepaid kartice koja sve druge korisnike prava na korištenje znaka pristupačnosti koji nisu iz Supetra stavlja u nepovoljan položaj (iako ih teoretski mogu zatražiti, nije praktično za sve one osobe s invaliditetom koje ne borave često u Supetru ili na Braču).

Priopćenje Inicijative Za pristupačni Split i Preporuku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pročitajte u nastavku.

inicijativa_zps
pravobraniteljica_preporuka_osi

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime