Pranić predstavio projekt po kojem će se zaposliti 30 žena s područja Vrgorca

Projekt je vrijedan 5 milijuna kuna, a provodit će se dvije godine

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, danas je sa suradnicima predstavio projekt zapošljavanja 30 žena u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.


– Danas smo proveli prvu radionicu i predstavili projekt vrijedan 5 milijuna kuna kojeg ćemo provoditi sljedeće dvije godine. Mislim da smo jedini grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji je trenutno provodi ovaj projekt. Zaista sve pohvale idu našem mladom timu iz Poduzetničkog centra koji je uspješno proveo aplikaciju i pisanje projekta, a zahvaljujem se i partnerima na projektu, djelatnicima Centra za socijalnu skrb i Zavoda za zapošljavanje – ispostave Vrgorac. – napisao je Pranić u svom priopćenju na Facebook stranici.

Otkrio je koja je svrha programa.

– Svrha Programa je pomoć starijim i nemoćnim osobama kojima je potrebno omogućiti pravo na trajnu društvenu uključenost uz sprečavanje prerane institucionalizacije, koji su u sustavu socijalne skrbi prepoznati kao osjetljivi korisnici, a prema podacima Centra za socijalnu skrb takvih je 180 korisnika koji će uz, podršku i pomoć u kući, imati pravo i na iznos do 200 kuna mjesečno higijenskih potrepština. Projektom se omogućuju bespovratna sredstava kojima će 30 žena biti pružena mogućnost zapošljavanja na 24 mjeseca, kroz skrb o starijim i nemoćnim osobama, kao i mogućnost prekvalifikacije za zvanja Njegovateljica i Hotelska sobarica u trajanju 4 mjeseca. Kroz prekvalifikaciju, zaposlenice će odraditi teorijski i praktični dio nastave za zanimanja, koja će biti upisana u radnu knjižicu. – kaže Pranić.

Cilj ovog projekta je osposobiti za rad 30 žena na 24 mjeseca u svrhu porasta zapošljavanja, daljnje motivacije po završetku projekta, jačanja socijalne kohezije, osnaživanja radnog potencijala prolaskom edukacija i prekvalifikacije, borbe protiv siromaštva povećavanjem kućnog budžeta i socijalne isključenosti te općenito, poboljšanja kvalitete života krajnjih korisnika.

– Nakon završetka projekta imat ćemo određeni broj kućanstava/ osoba kojima se na jedno određeno vrijeme pružila podrška i pomoći u vidu održavanja stambenog prostora, čišćenja, spremanja obroka u kući, dostave namirnica te ostalih poslova koji su predviđeni Programom. Nadamo se kako će se korisnicima tako vratiti vjera u društvo i čovjeka te kako će ponovno razviti osjećaj pripadnosti zajednici u kojoj žive, posebice oni koji nemaju svoju obitelj, a ostali su sami i nemoćni.​ – ističe Pranić.


Dodao je kako mu je žao što za ovaj program nije bilo više zainteresiranih, jer su po programu mogli zaposliti još 15-ak osoba.

– Žao mi je što prilikom iskaza interesa kroz 2017.godinu nismo imali više zainteresiranih žena jer smo mogli zaposliti još 15-ak osoba, ali nove projekte već pripremamo. Jedan od njih je mogućnost realizacije staračkog doma po modelu javno-privatnog partnerstva gdje želimo revitalizirati stare zadružne domove na koje Grad Vrgorac polaže pravo, a nalaze se u ruralnom području Vrgorca. Trenutno sređujemo imovinsko-pravne odnose, nakon čega možemo ponuditi partnerima mogućnost pokretanja staračkih domova jer se u jedinom trenutnom u Vrgorcu čeka red preko 70 mjesta. – zaključio je Pranić.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0