Jedna od vodećih domaćih stručnjakinja za GDPR, Marija Boban, izvanredna profesorica na splitskom Pravnom fakultetu, komentirala je ideju Vlade da se lokacija građana kojima je određena samoizolacija, prati preko mobitela ili narukvica.

– U pravilu praćenje lokacije mobitela prema Općoj uredbi o zaštiti podataka, odnosno u slučajevima kada se radi o obradi podataka koja se smatra zakonitom – zaštiti očuvanja života ispitanika i druge fizičke osobe, nije zabranjeno. Zapravo, u tom aspektu kažemo da neke vrste obrade mogu poslužiti za važne potrebe javnog interesa i životno važne interese ispitanika. Sama uredba se inače odnosi na sve situacije gdje se štite prava i slobode građana, ali i nacionalna sigurnost općenito. Zaštita, obrana, javna sigurnost i sigurnost svih građana mora biti ispred svega – rekla je Marija Boban za Radio Dalmaciju.

Dodala je da ustavnopravni stručnjaci kažu da se prvo treba proglasiti izvanredno stanje pa ga potpisuje premijer ili predsjednik. To je tema u Saboru.

– Po meni je tema – kako spriječiti širenje virusa? Narukvice bi sigurno bile gore. Mobitel možete ostaviti kod kuće, možete ga ugasiti, možete ga baciti u kontejner. Nije to toliko ulazak u privatnost, koliko bi bilo da se građane fizički označava. Ova mjera bila bi na snazi isključivo dok traje pandemija. Nakon toga ona bi se stavila sa strane.

Na pitanje da li bi pristup podacima bio isključivo u svrhu zaštite prava građana, odgovorila je:

– Znate da sam ja prva koja diže glas za privatnost i za zaštitu osobnosti. Ali isto tako, ja ih u ovom trenutku kao takve podržavam, ali samo u svrhu kontrole podataka, bez prometnih podataka. Znači samo geolokacije onih građana koji su u samoizolaciji. Apeliram još jednom na sve građane, vjerujem da su ove mjere svima jasne i da se poduzimaju da bi se spriječilo eksponencijalno širenje virusa, odnosno da bi se zaustavila ona krivulja koja raste – te dodala:

– Ostanite doma, Vlada ne bi poduzimala ove mjere da se nismo suočili s takvom situacijom.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime