Pozovite svoje najmlađe da crtežima osvoje adventske slastice svetoga Nikole

Svi roditelji pozvani su objaviti crteže svetoga Nikole, koje su izradili njihovi najmlađi


Sv. Nikola će i ove godine pomoći da sve nedaće ostavimo po strani i učinimo svijet mjestom zajedništva. Pored najavljenog posjeta svetoga Nikole i Djeda Božićnjaka na Rivi u nedjelju, 6. prosinca, čak deset malih umjetnika i umjetnica s područja grada Splita može osvojiti poklon paket slatkiša od najdražeg im sveca na vlastitu adresu. Svi roditelji pozvani su objaviti crteže svetoga Nikole, koje su izradili njihovi najmlađi, u komentar objave na društvenim mrežama Turističke zajednice grada Splita ovdje i tako ući u natječaj za slatku nagradu. Požurite, jer se crteži skupljaju još samo do nedjelje ujutro.


Sveti Nikola poznat je kao zaštitnik djece, pomoraca i siromašnih. Najpoznatija legenda iz koje je i nastao običaj darivanja, veže se za njegov boravak u blizini sela s mnogo djece koja su bila jako marljiva, no nisu imala igračaka, niti koga da ih izradi. Djeca su svake večeri po običaju, čistila svoje čizmice i stavljali ih na prozor, a to kako je sveti Nikola bio jako spretan s drvom, dosjetio se da bi barem jednom godišnje, na svoj imendan, drvene igračke mogao poklanjati djeci kako bi im donio još malo radosti. Kada sv. Nikola više nije mogao izrađivati igračke kao prije, roditelji su nastavili njegovu tradiciju te u dječje čizmice počeli stavljati štogod bi imali u kući, poput bombona, oraha ili voća, zamotanih u lijepe omote. Takav se običaj nastavio do danas kada i mali i veliki spremno čekaju 6. prosinca za prve adventske poklončiće.

U 2020. godini, više nego ikada važna je iskonska povezanost među ljudima, što je i misao vodilja ovogodišnjeg Adventa u Splitu pod sloganom „Ljubav nas spaja”. Od 28. studenog do 6. siječnja Split postaje izvor nove nade oslanjajući se upravo na ljubav koja svaku osobu spaja s najmilijima, čak i kada im je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja. Cijela manifestacija, stoga, održat će se u skladu s mjerama nacionalnog Stožera civilne zaštite zbog čega se više nego ikada prije oslanjamo na mnoge akcije putem interneta.

Pratite Facebook, Instagram i Twitter Turističke zajednice za novosti o svetome Nikoli, kao i svim drugim događajima i nagradama!

Bez obzira na izazovne okolnosti u kojima se nalazimo, sveti Nikola nije zaboravio naše najmlađe. ❤️
Kako bismo i ove…

Objavljuje Visit SplitČetvrtak, 3. prosinca 2020.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime