Povratak “Djevojaka s Cetine” u stilu: Uspješna izvedba veličanstvenog “Triljskog misala”

Nakon gotovo 25 godina izveden je dorađeni "Triljski misal"

Na najljepši mogući način ansambl “Djevojke s Cetine” vratio se na kulturno-glazbenu scenu.


U predivnom blagdanskom ozračju sinoć su u crkvi Svetog Mihovila Arkanđela, prvi put nakon ponovnog okupljanja, članice ansambla zajedno sa svojim gostima darovale triljskom i cijelom cetinskom kraju kulturni i vjerski dar – “Triljski misal“. Bila je to na najljepši način ispričana glazbeno-kulturna božična priča pod redateljskom palicom Jovice Škare, autora teksta i glazbe, piše Ferata.

Nakon gotovo 25 godina dorađeni “Triljski misal” izveden je na istom mjestu za sve branitelje iz triljskog i cetinskog kraja, poginule za Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Prije početka same izvedbe riječi zahvale izvođačima i pozdrave okupljenima uputili su don Josip Dukić u ime KD Trilj, dekan Cetinskog dekanata i triljski županik don Stipe Ljuba, gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik Ivan Šipić te župan Blaženko Boban u ime pokroviteljice ovog događaja predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Uz navedene, ovoj svečanosti uz mnoštvo Triljana i drugih žitelja cetinskog kraja nazočili su sinjska gradonačelnica Kristina Kržanac, dogradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, predsjednica triljskog Gradskog vijeća Ivana Živaljić, Željko Gusić- voditelj Stalne službe Sinj, Općinskog Suda u Splitu, Dražen Klarić glavni urednik Večernjeg lista, brojni svećenici, časne sestre i ostali kao i veliki broj predstavnika medija.

Nakon pozdravnih besjeda uzvanika uslijedio je pravi božićni ugođaj za srce i dušu – “Triljski misal”, na čijem početku piše:

“Triljski misal počet ćemo onako kako dolikuje čovjeku i domoljubu.Svima iz Trilja i Cetinske krajine, svima koji su za slobodu Lijepe naše dali najvrjednije što su imali- svoje živote – pokoj vječni.

Laka im Hrvatska zemlja!”Uz ansambl “Djevojke s Cetine” u 45-minutnom programu “Triljskog misala” sudjelovali su solisti Ksenija Prohaska, Irena Bradarić, Marko Duvnjak, Denis Šabić i voditeljica programa Mariola Milardović. Bio je to nezaboravan trenutak u kojem je cijeli zbor u prekrasnom ambijentu triljske crkve ispjevao ljubav o Bogu, vjeri, Trilju, cetinskom kraju, hrvatskim braniteljima i Domovini. Uz dugotrajni pljesak i ovacije okupljenih Triljski misal završio je porukom:

“Oj,Cetina i Trilj dar su od Boga

krv i ponos cilog našeg roda

Oj,Cetina je moć,sloboda i snaga

Trilj je svetog Mijovila mač i vaga.

Amen

Amen

Amen”

Na kraju predivne triljske večeri, u ime Darka Bakića – zamjenika glavnog tajnika Hrvatskog društva skladatelja, Dražen Klarić uručio je “Djevojkama s Cetine” priznanje za cjelokupni dugogodišnji rad u promicanju kulturno – glazbene baštine, javlja Ferata.

Vrijeme je božićnih radosti i slavlja, a u tom duhu u jednom trenutku cijela dupkom ispunjena crkva postala je veliki zbor. Zaorila se pjesma “U sve vrime godišta”, na neopisivu radost svih a posebno onih koje su se tako uspješno vratile na glazbenu scenu. Nakon crkve, veselje i pjesma, ugodni razgovori preselili su se u župske prostorije, gdje je upriličeno druženje i božićni domjenak za sve koji su bili dio ove predivne triljske večeri u iščekivanju radosti Božića.

Cijeli program odvijao se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, uz potporu Grada Trilja i Županije Splitsko – dalmatinske, a u organizaciji Kulturnog društva Trilj i Župe svetog Mihovila Arkanđela – Trilj.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0