Povodom 80. rođendana, Andrija Anković dobio svoju prigodnu dopisnicu i žig

"Za Andriju Ankovića može se reći da je živio Hajduk i za Hajduk"

U povodu 80. godine rođenja Andrije Ankovića, legendarnog nogometaša Hajduka i osvajača zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu, u organizaciji Hrvatske pošte i HNK Hajduk, izdana je prigodna dopisnica s Ankovićevom fotografijom i kratkom biografijom te poštanski žig, piše Hajduk.hr.


Prigodni žig s likom Andrije Ankovića danas 15. srpnja zamjenjuje dnevni žig pošte 21101 Split i udara se na cijelu poštu koja tog dana izlazi iz poštanskog ureda pod navedenim brojem na adresi Kralja Tomislava 9 u Splitu.

Svečana prezentacija dopisnice i žiga održana je danas u splitskoj pošti, a pored brojne obitelji pokojnog Ankovića, među kojima si bili i supruga Tonća te sinovi Nikola i Bruno, nazočili su joj i predstavnici Splitskog kluba olimpijaca, Hrvatske pošte, Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije i splitskog filatelističkog društva.

U ime HNK Hajduk svečanosti su prisustvovali predsjednik Nadzornog odbora HNK Hajduk Slaven Marasović, klupska legenda i također zlatni olimpijac iz Rima 1960. Zvonko Bego te klupski kroničar HNK Hajduk Jurica Gizdić.

– Andrija Anković, istinska je legenda Hajduka i osvajač najvećeg sportskog odličja, zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu – istaknuo je Marasović obraćajući se nazočnima te dodao:

– Stoga smo se i danas okupili ovdje povodom 80. godina rođenja našeg velikana, te mu prigodnom dopisnicom i poštanskim žigom, koji je danas u upotrebi u ovoj pošti, odajemo zahvalnost na svemu što je dao svom Hajduku, hrvatskom nogometu, a u konačnici i hrvatskoj državi – rekao je predsjednik NO-a Hajduka posebno se zahvalivši obitelji Anković na susretljivosti oko organizacije ovog događaja, piše Hajduk.hr.


Za Andriju Ankovića može se reći da je živio Hajduk i za Hajduk. Kao mladić stigao je u naš klub davne 1958. godine, i bijeli dres nosio do 1966. i odlaska u inozemstvo. Nakon završetka igračke karijere Andrija se vraća, a gdje drugdje nego u Hajduk gdje je trener u svim klupskim uzrastima od 1971. do 1978., kada postaje Instruktor nogometnog saveza Dalmatinske regije, ponovno u službi Hajduka, gdje ga zatiče iznenadna i prerana smrt 1980. godine. Andrija Anković za Hajduk je odigrao 326 utakmica i postigao 250 zgoditaka.

Prvi žig sa Ankovićevim likom na prigodnu dopisnicu zajednički su udarili: Tonća Anković, supruga pokojnog Andrije, njegov suigrač Zvonko Bego te predsjednik Nadzornog odbora Kluba Slaven Marasović koji je potom u ime Hajduka uručio gospođi Tonći šal i dres s brojem 80 i prezimenom Anković.Treba reći da je Hajduk više puta bio na prigodnim poštanskim žigovima. Njima su obilježene 60., 75., 85., i naravno 100. obljetnica djelovanja, obljetnica obnove na Visu, osvajanje prvenstva 1971., i kupa 2010.

Od pojedinačnih žigova su se pojavljivali Luka Kaliterna, Bernard Vukas, Tomislav Ivić, Leo Lemešić i Ratko Kacian, a danas im se priključio i Andrija Anković, piše Hajduk.hr.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0