Na Kliškoj tvrđavi u subotu navečer održan je povijesno-scenski spektakl “Uskočki boj za Klis”. Radi se o međunarodnoj manifestaciji koju organizira Povijesna postojba Kliški uskoci. Dvodnevni spektakl oživljene povijesti u kojem sudjeluje preko 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe, vraća posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija.

Priredba Uskočki boj za Klis ove se godine održavala 27. i 28. srpnja unutar same tvrđave te na Trgu Mejdan. Radi se o manifestaciji koju organizira Povijesna postojba Kliški uskoci i kojom nekoliko stotina članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe oživljava vrijeme u kojem se Klis branio od Osmanlija.

Osim bitke, posjetitelji su mogli promatrati žongliranje s vatrom, uživati u prigodnoj glazbi, promatrati u sudjelovati u viteškom turniru u mačevanju i strjeličarstvu i u raznim drugim zanimljivostima.

Uskočki boj za Klis organizira se svake godine krajem srpnja od 2011. Međunarodni spektakl promidžba je hrvatske, ali i europske povijesne baštine. Cilj ovog dogadanja je podsjetiti domaće i upoznati strane goste sa slavnim razdobljem kliške i hrvatske povijesti, kada su uskočki branitelji i njihov vođa Petar Kružić gotovo tri desetljeća branili Europu i cjelokupno krščanstvo od turske vojne sile. Također nam je želja ovim događanjem skrenuti pozornost na gospodarsko-turisticki i kulturni potencijal spomeničkog zdanja Tvrđave Klis.

Uskočki boj oživljava srednjovjekovnu i renesansnu povijest raznim kulturnim, glazbenim, zabavnim i scenskim nastupima. Viteški turnir u streličarstvu i mačevanju, žongliranje s vatrom, arhaični pučki napjevi, zvuci dipli, gajdi, bubnjeva i gusli uživo, orijentalna glazba s programima trbušnih plesačica, tabori postavljeni u sjevernom podnožju tvrđave s prikazom života ratnika u srednjem vijeku, različite škole i radionice… Sve to u arhaičnom ambijentu sajma starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina, autohtonih suvenira i ostalih proizvoda mediteranskog podneblja, s brojnim okupljenim izlagačima iz Dalmacije i cijele Hrvatske.

Središnji dogadaj je rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. U doba kada u zapadnoj Europi cvate renesansa i istovremeno strah od moćne osmanlijske vojske koja je u to vrijeme nezaustavljivo napredovala u osvajanju Europe, Klis i njegovi branitelji uskoci krvarili su za dobrobit cijele Europe i bili prva crta obrane. Bitku iz tog junačkog razdoblja kliške povijesti prikazuju obučeni i istrenirani članovi povijesnih postrojbi i viteških skupina iz raznih krajeva Hrvatske, Slovačke, Slovenije, BiH i Češke. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi mačevima, kopljima, buzdovanima, nadžacima uz pucanje iz topova, pušaka, kubura…

Povijesne postrojbe i viteške skupine sudionici Uskočkog boja:

DUBOVAČKI STRELIČARI (Karlovac)

RED VITEZOVA RUŽICE GRADA (Orahovica)

VITEZOVI HERCEGA STJEPANA KOSAČE (Stolac, BiH)

URSUS (Slovacka)

BELI VOLKI (Slovenija)

KOPRIVNICKI MUŠKETIRI I HARAMIJE (Koprivnica)

DUBROVAČKI TROMBONJERI (Dubrovnik)

DRUŽBA VITEZOVA ZLATNOG KALEŽA (Donja Stubica)

GRADSKA STRAŽA BAKAR (Bakar)

GRADSKA STRAŽA ŠIBENIK (Šibenik)

RED SREBRNOG ZMAJA (Zagreb)

RED CUVARA GRADA ZAGREBA (Zagreb)

KRAVAT PUKOVNIJA (Zagreb)

ZRINSKA GARDA (Čakovec)

KRIŽEVACKA DJEVOJAČKA STRAŽA 1848 (Križevci)

VITEZOVI VRANSKI (Pakoštane)

ORDO SANCTI VITI – RED VITEZOVA SV. VIDA (Rijeka)

VITEZOVI KRALJA ZVONIMIRA (Knin)

HAJDUCI MIJATA TOMICA (Tomislavgrad)

KULTURNO-UMJETNICKA UDRUGA SV. KLIMENT (Sitno Gornje)

PLESNA UDRUGA KONTEA (Konjšcina)

DRUŠTVO POLJICANA SV. JURE (Priko)

K.U.D. ČIČE (Novo Čiče)

TUROPOLJSKI BANDERIJ (Velika Gorica)

KOMA KAŠTELA (Kaštela)

DOMAGOJEVI STRIJELCI (Vid)

TOMISLAVOVA STRAŽA (Split)

STRELIČARSKI KLUB OLIVETO (Šolta)

ŽUMBERAČKI USKOCI (Samobor)

SENJSKI USKOCI (Senj)

KLIŠKI USKOCI (Klis)Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime