Povijesni “grad mostova” na Cetini: Uživajte u prekrasnim kadrovima Trilja

Pogledajte VIDEO i uvjerite se u ljepotu ovog gradića u srcu Zagore


Trilj, cetinski “grad mostova”, utemeljen je u prapovijesti kod najpogodnijeg, a time i najvažnijeg prijelaza preko rijeke Cetine te, kasnije, na raskrižju važnih prometnih pravaca prema antičkim gradovima Saloni, Naroni i Argentariji.


Brojni arheološki nalazi u novije vrijeme pronađeni u koritu rijeke Cetine, ali i brojna arheološka nalazišta u najbližoj okolici (prapovijesna gradinska naselja na Gardunu, Čaporicama, Vedrinama) govore o njegovom značaju u prapovijesno vrijeme. Najpoznatiji od njih je Tilurium, rimski legionarski logor, po kojem je Trilj i dobio ime.

Nalazite se u srednjoj Dalmaciji, na maloj udaljenosti od Splita, u carstvu voda, polja i kamena. Trilj administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ukupna površina je 267 km². Prema posljednjem popisu stanovništva provedenom 2011. godine Trilj s užom okolicom ima 9.108 stanovnika, dok u samom gradu živi 2.046 stanovnika. U sastavu grada Trilja nalazi se 26 naselja: Bisko, Budimir, Čačvina, Čaporice, Gardun, Grab, Jabuka, Kamensko, Košute, Krivodol, Ljut, Nova Sela, Podi, Rože, Strizirep, Strmendolac, Tijarica, Trilj, Ugljane, Vedrine, Velić, Vinine, Vojnić Sinjski, Voštane, Vrabač i Vrpolje. Dan Grada slavi se 29. rujna na Blagdan Sv. Mihovila koji je ujedno i zaštitnik grada.

Triljski je prostor blag, smješten je s obiju strana rijeke na jugoistoku Sinjskog polja, podalje od planinskih masiva koji ga zatvaraju – Kamešnice na sjeveroistoku i Mosora na jugu. I tijek Cetine je miran sve do Trilja, a onda, vode rijeke ulaze u tijesan kanjon strmih stjenovitih strana kojim hitro teku do praga svog ušća.

Trilj na dlanu…Izvanredan položaj između priobalja i dublje unutrašnjosti te izgrađena autocesta A1 Zagreb – Split te dalje, pravac Dubrovnik, a koja prolazi prostorom triljskog kraja, stavlja ovaj prostor nadohvat i u predvorje svim važnijim turističkim rutama.

Gardunski nogomet

Jeste li znali da je prvi nogomet zaigran u mjestu Gardun kraj Trilja?

Nogomet se igrao u Gardunu u krugu rimskih vojnika i sinova uglednika, ali je igra originalno bila ilirska te su je Delmati igrali davno prije dolaska rimske vojske. To potvrđuje i činjenica da nigdje na prostoru Rimskog Carstva, osim na Gardunu, nije pronađen nikakav uzorak ili lik povezan s ovom igrom. Službeno glasilo najviše svjetske nogometne organizacije, FIFA NEWS, u svom broju 71 iz 1969. godine je otkriću amatera arheologa Josipa Bepa Britvića posvetilo naslovnicu svog časopisa uz naslov Arheologija i nogomet.

Nadgrobni spomenik sedmogodišnjeg rimskoga dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži kuglu ukrašenu mrežasto povezanim šesterokutima, simbol prave kožnate lopte, smatra se čvrstim dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini. Pronađen je na nalazištu Tilurium, na lokalitetu Gardun kraj Trilja, a datira iz 2. stoljeća. Danas se nalazi uzidan u pročelje kamene kuće u sinjskoj Vrličkoj ulici.

Spomenik je visok 113 centimetara, širok 46 centimetara. Izrađen je od vapnenca. Dvodijelni natpis nalazi se na donjem dijelu; gornji je u profiliranom okviru i sadrži podatke o pokojniku, a donji je pokojniku posvećen natpis anonimnog autora. Srednji dio je ornamentima uokviren okrugli medaljon s vrlo izraženim portretnim karakteristikama pokojnika koji u desnoj ruci drži spomenutu kuglu. Gornji dio spomenika završava frizom s prikazom kantarosa (velika vaza s dvije ručke), delfina i glave Meduze (oličenjem zlog bića u antičkoj mitologiji) te trokutastim zabatom s akroterijima (plastičnim ukrasima vrška i krajeva) u obliku lavljih šapa. U trokutastom polju zabata isklesana je Atisova glava.

Proteklog vikenda Trilj i okolicu posjetio je Dalmatian Rider, a što je snimio pogledajte u atraktivnom videu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
44
Haha
0
Hagić
3
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
4
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime