Danas je u Splitu, nakon svečane sjednice splitskog Gradskog vijeća, potpisan Ugovor o davanju na uporabu Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu. Ugovor su potpisali predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek, ministar državne imovine Goran Marić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Ministar državne imovine Goran Marić poručio je da je ugovor potvrda da institucionalna Hrvatska prati i reagira na potrebe jedinica lokalne samouprave.

Davanje na uporabu Dioklecijanovih podruma Splitu velika je stvar, ustvrdila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekavši da se rješavaju potencijalno i druge takve situacije kao što su Labinski rudnici i ‘suburbia konstrukti’ ispod urbane jezgre Siska. Istaknula je da su u ugovor koji je danas potpisan uveli i neke specifične obveze grada Splita. Sredstva koja će se prikupiti iskorištavanjem ovoga spomenika dalje će se ulagati u spomenik, odnosno primarno u Podrume, a onda i u druge dijelove spomeničke cjeline koja je pod zaštitom UNESCO- a.

Splitski gradonačelnik kazao je da se ovaj trenutak priprema više od 100 godina te je zahvalio svima koji su sudjelovali u procesu koji je omogućio prepuštanje upravljanje Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu.

Cijeli događaj možete vidjeti ovdje:1 KOMENTAR

  1. Koja je Logika da iko drugi upravlja podrumima osim Splita. Al je podrum u zagrebu, koje ludosti. Stranci ” rvati”dopustaju splitu da koristi nesto iz splita. Pa ovo je jadno ajme

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime