POTRES 2020 – Aplikacija koja život znači!

Cilj je povezati sve one koji nude pomoć s onima koji je traže


Od danas je aktivna službena internetska stanica potresinfo.gov.hr – koja ujedinjuje sve informacije o otklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Na njoj su svi važni podaci i poveznice za one koji traže i nude pomoć za pogođena područja.


A pomoć unesrećenima u potresu olakšava i interaktivna digitalna karta “Potres 2020” koja je nastala u samo 36 sati nakon potresa. U izradi je sudjelovao Geodetski fakultet, a osim studenata i profesora, sudjeluju i razni volonteri i eksperti iz cijele Hrvatske, ali i drugih država poput Kanade i Australije. Karta je dostupna svima, a cilj je povezati sve one koji nude pomoć s onima koji je traže, javlja HRT.

Odmah nakon razornog potresa organiziralo se stotinjak volontera sa stručnim znanjem. Preuzeli su snimke Hrvatske gorske službe spašavanja i napravili novu kartu ugroženog terena, kartirani su svi objekti. Na platformi je digitalizirano, kaže dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu Almin Đapo 1500 km2, 48 000 objekata, sve ceste, putevi i stazice koje vode do objekata.

– Na temelju kućnih brojeva koje nam je ustupila Državna geodetska uprava RH, mi smo našli i one kuće koje imaju zelene krovove i doslovno se ne vide u šumarcima, tako da, nitko neće ostati nezabilježen – poručuje prodekan Geodetskog fakulteta za znanost i međunarodnu suradnju Damir Medak.

Zelene točkice označavaju ljude koji nude pomoć, a crvene one koji je traže. Ostale boje označavaju razne kategorije poput vode, lijekova, hitne službe, sanacije krovova. Digitalna karta je dostupna svakome, a svi koji na njoj rade jako su dobro iskoordinirani.

– To je ono što nam je jako bitno, da imamo ljude koji provjeravaju informacije na terenu, preuzimaju zadatke i javljaju je li nešto riješeno, nije riješeno. Je li nešto, ne daj Bože, lažno ili pogrešno pa se mora korigirati – napominje dekan Almin Đapo.

U izradi su sudjelovali i studenti, koji će ovo iskustvo, kako kažu, zauvijek pamtiti. Ovom platformom se na najbrži način može dati i dobiti pomoć. Dobro će doći i za buduća vremena službama koje se time bave, ali i cijelom pučanstvu, koje je ovoga puta potvrdilo ono što i njen slogan kaže – Zajedno smo jači!

Moja reakcija na članak je...
Vau
16
Haha
0
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime