U prostorijama Gradske knjižnice Omiš, povodom mjeseca hrvatske knjige, održano je predstavljanje zajedničke zbirke pripovijetki “Troje iz plemena” koju potpisuju čileanski pisci hrvatskog podrijetla Vesna Mimica, Eugenio Mimica i Giullermo Mimica.

 

Prepuna omiška knjižnica uživala je u predstavljanju zbirke priča koja je prikupila iskustva i dojmove troje čileanskih autora koji dijele isto prezime, Mimica.

Kratke priče prikazuju svu složenost opstanka u suvremenom globalnom svijetu.

Tako jedna priča govori o dolasku Hrvata iz Dalmacije u Argentinu prije 141 godinu. Mimičani su došli u Magellanes, preciznije na otok Ognjenu zemlju, u vrijeme kada se tamo tražilo zlato i kada je sve vrvjelo od plaćenika Julia Poppera, rumunjskog Židova, koji je prvi dobio koncesiju za eksploataciju, te se toliko obogatio da je čak izdavao vlastiti novac.

Samo dan nakon predstavljanja knjige u Omišu, autori su došli u rodno mjesto svojih predaka da bi otkrili spomen ploču koja je postavljena ispred galerije Mimice, a čemu su nazočili brojni Mimičani, ali i njihovi gosti.

Na ploči piše “U spomen i čast našim predcima koji su napustili ovo mjesto, odlazeći u dalek svijet. Mi potomci hrabrih i ponosnih Mimičana, rođenih u dalekoj Ognjenoj zemlji ovime odajemo počast i zahvalnost hrvatskoj dijaspori”.

Mimičani su sa svojim gostima pozdravili autore ove vrijedne zbirke, djecu svojih predaka.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime