Nekada je Žrnovnica imala na desetke mlinova, no oni su kroz povijest postupno napušteni. Jedni sačuvani i funkcionalni mlin u ovom naselju na istoku Splita je Antoničin ili Benzona Mlin.
Pred mlinom smo razgovarali s vlasnikom, Markom Aljinovićem.
- U mlinu meljemo pšenicu, raž i kukuruz. Pšenica raste u Brnazama, kukuruz u Glavicama kod Sinja, a raž u Smiljanu u Lici.
Mlin radi na isti način, na vodu, već stotinama godina od kada je napravljen. Jedini je mlin ovom području koji radi bez prestanka od kada je izgrađen.
Mlin je obiteljsko nasljeđe, te već generacijama ulažemo u njegovu obnovu. Država nam je pomogla prilikom obnove krova i sanacije zidova, konkretno uz pomoć Ministarstva kulture. Mlin je obitelji već 200 godina, ja sam već šesta generacija. Trenutno sam jedini mlinar u Splitu.
Ističe da ljudi mogu doći kupiti brašno bilo kada, ali preporuka je nazvati i rezervirati svoju količinu.
Na svom OPG-u proizvode žito, rade proizvode od kruha, također od svojih maslina rade vlastito maslinovo ulje.
- Sve su to naši proizvodi koje nudimo gostima, a ostalo su proizvodi drugih OPG-ova.
Zanimalo nas je koliko je lokalitetu značilo snimanje planetarno popularne serije "Igra prijestolja".
- Poprilično je značilo, osobito zbog stranih turista. Dio njih dolazi jer su doznali da su se upravo kod naše mlinice snimali kadrovi hit serije.
Komentirao je i sezonu za nama.
- Bila je odlična. Nakon lanjskog debakla, brojke su bile iznad svih očekivanja. Čak i sada u listopadu imamo nešto stranih gostiju, što je dobra vijest. Najviše je bilo Nijemaca i Austrijanaca.
Posjetili smo Antoničin mlin točno kada je stigao gost koji je naručio mljevenje nekoliko vreća riže za svoje potrebe. Kako izgleda originalni proces mljevenja žrvnjem koji pokreće voda, pogledajte u videu.
Upoznajte rižino brašno i odmah ga ugostite u svojoj kuhinji
Kada biste tražili samu školsku definiciju rižinog brašna tekst bi išao nekako ovako - rižino brašno je vrsta brašna koja se dobiva finim mljevenjem riže.
Srećom, brašno od riže nije toliko formalno ni dosadno već je to namirnica koja zaslužuje puno više crtica i puno više korištenja u našim kuhinjama, piše Tvornica zdrave hrane.
Bezglutenska alternativa pšeničnom brašnu spas je za osobe alergične na gluten, ali i za malu djecu te dijabetičare. Čim ga na ovaj način predstavimo, shvaćate da se radi o jednom jako vrijednom brašnu.
Rižino brašno dobiva se finim mljevenjem riže. Za razliku od najčešće korištenog – pšeničnog brašna upija više tekućine. Što znači da se prilikom zgušnjavanja tekućina neće odvojiti od ostalih sastojaka.
Rižino brašno - sredstvo za zgušnjavanje, za dijetetske tjestenine te dodatak prehrani za manju djecu!
Rižino brašno ima blag i gotovo neutralan okus.
Dobro "veže" pa se koristi u raznim umacima i popečcima kao vezivno sredstvo te u kremama, pudinzima i finim kolačima.
Rižino brašno najviše se koristi u indijskoj kuhinji za pripreme grickalica no zapravo je širina njegovog korištenja puno veća.
Pošto ono ima malo grublju, zrnatiju strukturu poželjno ga je prethodno "izgladiti" prije upotrebe u tijestima. To se postiže tako što se rižino brašno pomiješa s tekućinom koja se zahtijeva u receptu, pa se malo prokuha i ostavi da se ohladi prije dodavanja ostalih sastojaka.
Riža je uz pšenicu najvrednija žitarica na svijetu!
U usporedbi s ostalim žitaricama, riža ima najveću energetsku vrijednost – 100 g sadrži 1505 kJ (360 kcal). U 100 grama sirove riže nalazi se u prosjeku 12,6 posto vode; 0,6 g masti; 6,7 g bjelančevina i 79,5 g ugljikohidrata.
Dakle, riža je bogata škrobom, a siromašna bjelančevinama i mastima.
Rižino brašno tako je dobar izvor vlakana.