Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

POSJETILI SMO JEDINOG SPLITSKOG MLINARA Žito se melje na isti način kao prije pola tisućljeća, a ovako nastaje brašno od riže

[VIDEO] Upoznajte rižino brašno i odmah ga ugostite u svojoj kuhinji
Tekst & foto: RADE POPADIĆ14. listopada 2021. 19:02
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Nekada je Žrnovnica imala na desetke mlinova, no oni su kroz povijest postupno napušteni. Jedni sačuvani i funkcionalni mlin u ovom naselju na istoku Splita je Antoničin ili Benzona Mlin.

Pred mlinom smo razgovarali s vlasnikom, Markom Aljinovićem.

- U mlinu meljemo pšenicu, raž i kukuruz. Pšenica raste u Brnazama, kukuruz u Glavicama kod Sinja, a raž u Smiljanu u Lici.

Mlin radi na isti način, na vodu, već stotinama godina od kada je napravljen. Jedini je mlin ovom području koji radi bez prestanka od kada je izgrađen.

Mlin je obiteljsko nasljeđe, te već generacijama ulažemo u njegovu obnovu. Država nam je pomogla prilikom obnove krova i sanacije zidova, konkretno uz pomoć Ministarstva kulture. Mlin je obitelji već 200 godina, ja sam već šesta generacija. Trenutno sam jedini mlinar u Splitu.

mlin-antonicin-benzona-riza (1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

Ističe da ljudi mogu doći kupiti brašno bilo kada, ali preporuka je nazvati i rezervirati svoju količinu.

Na svom OPG-u proizvode žito, rade proizvode od kruha, također od svojih maslina rade vlastito maslinovo ulje.

- Sve su to naši proizvodi koje nudimo gostima, a ostalo su proizvodi drugih OPG-ova.

Zanimalo nas je koliko je lokalitetu značilo snimanje planetarno popularne serije "Igra prijestolja".

- Poprilično je značilo, osobito zbog stranih turista. Dio njih dolazi jer su doznali da su se upravo kod naše mlinice snimali kadrovi hit serije.

Komentirao je i sezonu za nama.

- Bila je odlična. Nakon lanjskog debakla, brojke su bile iznad svih očekivanja. Čak i sada u listopadu imamo nešto stranih gostiju, što je dobra vijest. Najviše je bilo Nijemaca i Austrijanaca.

Posjetili smo Antoničin mlin točno kada je stigao gost koji je naručio mljevenje nekoliko vreća riže za svoje potrebe. Kako izgleda originalni proces mljevenja žrvnjem koji pokreće voda, pogledajte u videu.

Upoznajte rižino brašno i odmah ga ugostite u svojoj kuhinji

Kada biste tražili samu školsku definiciju rižinog brašna tekst bi išao nekako ovako - rižino brašno je vrsta brašna koja se dobiva finim mljevenjem riže.

Srećom, brašno od riže nije toliko formalno ni dosadno već je to namirnica koja zaslužuje puno više crtica i puno više korištenja u našim kuhinjama, piše Tvornica zdrave hrane.

Bezglutenska alternativa pšeničnom brašnu spas je za osobe alergične na gluten, ali i za malu djecu te dijabetičare. Čim ga na ovaj način predstavimo, shvaćate da se radi o jednom jako vrijednom brašnu.

Rižino brašno dobiva se finim mljevenjem riže. Za razliku od najčešće korištenog – pšeničnog brašna upija više tekućine. Što znači da se prilikom zgušnjavanja tekućina neće odvojiti od ostalih sastojaka.

Rižino brašno - sredstvo za zgušnjavanje, za dijetetske tjestenine te dodatak prehrani za manju djecu!

Rižino brašno ima blag i gotovo neutralan okus.

Dobro "veže" pa se koristi u raznim umacima i popečcima kao vezivno sredstvo te u kremama, pudinzima i finim kolačima.

Rižino brašno najviše se koristi u indijskoj kuhinji za pripreme grickalica no zapravo je širina njegovog korištenja puno veća.

Pošto ono ima malo grublju, zrnatiju strukturu poželjno ga je prethodno "izgladiti" prije upotrebe u tijestima. To se postiže tako što se rižino brašno pomiješa s tekućinom koja se zahtijeva u receptu, pa se malo prokuha i ostavi da se ohladi prije dodavanja ostalih sastojaka.

Riža je uz pšenicu najvrednija žitarica na svijetu!

U usporedbi s ostalim žitaricama, riža ima najveću energetsku vrijednost – 100 g sadrži 1505 kJ (360 kcal). U 100 grama sirove riže nalazi se u prosjeku 12,6 posto vode; 0,6 g masti; 6,7 g bjelančevina i 79,5 g ugljikohidrata.

Dakle, riža je bogata škrobom, a siromašna bjelančevinama i mastima.

Rižino brašno tako je dobar izvor vlakana.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
10
min
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
22
min
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
35
min
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
48
min
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
Preminuo legendarni "zlikovac"
1
sat
Preminuo legendarni "zlikovac"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.