POPUŠTANJE MJERA Od ponedjeljka kava za van, teretane, otvaraju se škole stranih jezika i casina

[NAJNOVIJE] Plenković je spomenuo "nekoliko iskoraka u daljnjem popuštanju mjera"


Počela je sjednica vlade, na kojoj će se, između ostalog, predstaviti moguće popuštanje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.


Počela je sjednica vlade. Usvojen je dnevni red. Uvodno govori premijer Andrej Plenković.

“Nekoliko riječi o koronavirusu i trendu pada novozaraženih. Danas smo 3. po redu u EU, to je komparativna slika, imamo 5. najveći tjedni pad po broju umrlih. Identificiran je britanski soj i dolaze hladni dani. S druge strane, nakon zastoja s cjepivom imamo naznake da će doći do ubrzanja isporuke Pfizera i AstraZenece. do sada smo dobili 150.000 doza, očekujemo 600.000 doza do kraja ožujka”, rekao je Plenković, piše Index.

“Razgovarali smo s predstavnicima umirovljenika i vrlo važna poruka je da su sva tri cjepiva 100 posto učinkoviti protiv smrtnog ishoda i respiratora i težih simptoma. Nema nikakvih prepreka da ljudi stariji od 65 ne bi trebali primiti cjepivo AstraZenece, baš dapače”, rekao je.

“Što se tiče mjera ograničenja. Mi smo pratili razvoj situacije i rekli smo da će nam referentni trenutak biti sredina veljače. Nakon razgovora smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje su popuštanje uz veliku dozu opreza. No ono što želimo je poslati nekoliko poruka. Mjere se odnose na:

  • Da se ugostiteljima omogući prodavanje kave za van, naknade za veljaču vrijede za cijeli mjesec;
  • Da se omogući otvaranje teretana;
  • Da se omogući djeci nastava u školi za strane jezike;
  • Otvaranje kladionica, automat-klubova i casina, uz ograničenja za konzumaciju pića”, rekao je Plenković.

Plenković je najavio i da će 1. ožujka biti vrijeme za sljedeću analizu učinka mjera. Tada će se eventualno ići na novo popuštanje.“Nastavit ćemo pratiti dinamiku novozaraženih i funkcioniranje hrvatskog gospodarstva”, dodao je, prenosi Index.

Premijer se nakon teme koronavirusa osvrnuo na nove gospodarske procjene Europske komisije.“Danas je EK objavila projekcije prognoza, a to je da je procjena rasta na razini EU povećana na 6.3 posto. Za Hrvatsku je poboljšana na 8.9. Na to je utjecao treći kvartal”.

Premijer Andrej Plenković, odgovarajući na pitanje novinara jučer o tome hoće li doći do popuštanja epidemioloških mjera nakon 15. veljače, rekao je da smatra da “u ovim okolnostima treba nagraditi sugrađane koji su pokazali veliku dozu odgovornosti i strpljenja”.

Plenković je spomenuo “nekoliko iskoraka u daljnjem popuštanju mjera” koje će predstaviti na vladi, javlja Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime