Poljski penjački par zapeo na stijeni Velikog Ćuka u NP Paklenica

Poljaci su prenoćili na stijeni, a tijekom jutra spasili su ih HGSS-ovci

U ponedjeljak, 04.06.2018. u 12.05 sati, djelatnici NP Paklenica zaprimili su poziv poljskog penjačkog para, koji se tada već više od jednog dana nalaze u stijeni Velikog Ćuka i traže pomoć.


Penjači su naime u nedjelju 03.06. u jutarnjim satima krenuli penjati Kanjonski smjer. Zbog neiskustva i nepoznavanja smjera penjači ne pronalaze izlaz iz smjera te skreću u smjer Cirkus, koji je bitno teži od smjera kojim su namjeravali nastaviti. Kako se spuštala noć poljski dvojac donio je odluku da prenoće u smjeru te ujutro probaju naći izlaz. Na njihovu žalost ni jutarnje sunce nije im pomoglo u orijentaciji u stijeni, a i zalihe vode su već potrošili, te su odlučili zvati recepciju NP Paklenica za pomoć.

Djelatnici NP Paklenica o nesreći obavještavaju dežurni telefon Stanice Zadar i spašavatelje iz Rijeke, Ogulina i Zagreba koji su se našli u kanjonu Paklenice u sklopu projekta razmjene iskustva sa spašavateljima iz Slovačke i Španjolske. Dvoje spašavatelja odlazi do unesrećenih Poljaka i asistiraju im pri izlasku iz smjera, a tim iz Zadra im se pridružuje na Đuzinom silazu. Akcija je uspješno završila u 16.15 spuštanjem spašavatelja i unesrećenih penjača u kanjon Velike Paklenice. U akciji je sudjelovalo 6 spašavatelja iz Rijeke, Zagreba, Ogulina i Zadra.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime