Policija je podnijela optužni prijedlog protiv organizatora nedjeljnog prosvjeda u Zagrebu

Skandirale su se parole poput “Osiromaši me, cijepi me, uhapsi me, čipiraj me, prisili me, zatvori me


Zagrebačka policija podnijela je optužni prijedlog protiv organizatora prosvjeda nazvanog Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je u nedjelju održan u Zagrebu, piše Telegram.


Neimenovanog 27-godišnjeg organizatora, koji je i vodio prosvjed na Trgu bana Jelačića, terete da „nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira, a zbog čega je došlo do kršenja odluka Stožera civilne zaštite koje se odnose na ograničavanja okupljanja te obveznog korištenja maski“, tvrde iz I. Policijske postaje Centar, nadležne za prosvjed na Trgu.

Uz to, prosvjednike nije upozorio niti je prekinuo prosvjed kada je uočio da se okupljeni ne pridržavaju mjera koje je Stožer propisao. “Optuženi 27-godišnjak ne može se braniti time da nije znao koje uvjete okupljanje mora ispuniti, budući da je prosvjed prijavio policiji. Tada je upoznat s obvezama koje „kao organizator i voditelj javnog okupljanja ima te je ujedno upozoren i na pridržavanje i poštivanje svih epidemioloških mjera“, objavili su iz policije.

Kako pišu iz policije, 27-godišnjak je optužen da je počinio prekršaje iz Zakona o javnom okupljanju. Riječ je o 34. članku i 35. članku tog zakona, prema kojima se kaznom od 5 do 20 tisuća kuna kažnjava organizator koji nije poduzeo mjere osiguranja javnog reda i mira na prosvjedu.

Na prosvjedu koji se u nedjelju održao u Zagrebu okupilo se oko tisuću ljudi. Prosvjed je trajao nekoliko sati, tijekom kojih su okupljeni skandirali parole poput “Osiromaši me, cijepi me, uhapsi me, čipiraj me, prisili me, zatvori me, pritvori me!” i na druge načine izražavali nezadovoljstvo protuepidemijskim mjerama koje su na snazi.

Na Trgu bana Jelačića organizatori i njihovi gosti održali su i nekoliko govora. Govornici su poslali poruke o „ljudima bez mozga“ koji donose mjere ili ih se drže, “sistemu koji nas gazi” i virusu koji je nalik na gripu ili prehladu. Čule su se i teze poput one da maske ne štite od virusa, da je cjepivo otrov, te da „većina navodnih umrlih nije umrla od Covida“, nego “korona-mafija” plaća velik novac da se za ljude koji umiru iz drugih razloga napiše kako su umrli od koronavirusa.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime