Policija istražuje smrt tromjesečne bebe: Dijete nikada nije bilo kod pedijatra, ne radi se o nasilnoj smrti

Tromjesečna beba vozilom Hitne pomoći iz Bjelovara je prevezena u KBC Zagreb, ali joj tamo više nitko nije mogao pomoći


Tromjesečna beba iz Bjelovarsko-bilogorske županije koja je utorak u teškom stanju prvo zaprimljena u bjelovarsku bolnicu pa hitno prebačena u KBC Zagreb, preminula je istog dana. Kako neslužbeno doznaje Moj portal, obdukcija je pokazala da se ne radi o nasilnoj smrti, ali da je dijete imalo, najvjerojatnije neliječenu, upalu pluća te da je upravo to najizvjesniji uzrok smrti.


Nakon što su djelatnici Hitne pomoći u utorak pružili prvu pomoć tromjesečnoj bebi koja je bila u jako teškom stanju, beba je odvezena u bjelovarsku bolnicu gdje se procijenilo da treba odmah ići za Zagreb. Kada je stigla u KBC Zagreb, liječnici su dali sve od sebe da joj pomognu ali, nažalost, nisu uspjeli.

Mjera nadzora

Policajci PU bjelovarsko-bilogorske napravili su očevid u obiteljskoj kući roditelja preminule tromjesečne bebe, a u slučaj se uključilo i Bjelovarsko županijsko državno odvjetništvo, koje je naložilo obdukciju.

Prema informacijama portala, otac preminulog djeteta ranije je prijavljivan za obiteljsko nasilje, a oba roditelja imala su izrečenu mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi, što znači da je socijalna služba trebala redovito dolaziti u obitelj i nadgledati roditelje. Unatoč tome, kako je potvrđeno, beba od izlaska iz rodilišta nije ni jednom bila kod pedijatra na cijepljenju ni na redovitim kontrolama niti je pedijatrica uopće znala da dijete boluje od upale pluća – bolesti koja je u dojenačkoj dobi osobito opasna. Otac je dijete upisao kod pedijatrice, ali ga tri mjeseca nije doveo ni na jedan pregled.

Nikad nisu bili kod mene

– Oni s tom bebicom kod mene nisu nikad bili, ja to dijete nisam ni vidjela. Otac ju je upisao kod mene tjedan dana nakon rođenja, ali nakon toga nisu dolazili ni na obavezni sistematski pregled ni na cijepljenje. Rekla sam to patronažnoj sestri koja je nekoliko puta išla na njihovu kućnu adresu kako bi ih obavijestila da trebaju dovesti bebu na pregled i cijepljenje, ali joj nitko nije otvarao. Vrata su bila zaključana. Ona je dala sve od sebe, a nakon što nije uspjela, obavijestila je socijalnu službu da ne može doći ni do roditelja ni do djeteta. Ne znam što su oni napravili. Trebali su reagirati, doći na vrata, pozvati policiju, bilo što. Normalan čovjek bi se zapitao što se u toj kući događa – rekla je pedijatrica (podaci poznati redakciji) kod koje je dijete imalo zdravstveni karton.

Pedijatrica je istaknula kako ta obitelj kod nje ima karton još jednog djeteta, s kojim su dolazili svaki mjesec na sistematski, vaganje i cijepljenje. Isto tako je rekla kako je dobila neslužbenu informaciju da je preminula beba u bolnicu dovezena pothlađena.Istraga

Obitelj je, kako se doznaje, bila pod nadzorom nadležnog Centra za socijalnu skrb, odnosno socijalni radnici su navodno trebali dva puta tjedno dolaziti u njihovu kuću i provjeravati brinu li se roditelji adekvatno za svoju djecu.

Kako se neslužbeno doznaje, otac preminule bebe otprije je poznat policiji zbog kaznenih djela povezanih s drogom i nasiljem. Čak je evidentiran zbog nasilja u obitelji, ali ne ovoj, nego u obitelji s bivšom partnericom s kojom ima troje djece.Ustanovi li istraga njihovu odgovornost, protiv roditelja se može očekivati kaznena prijava zbog povrede djetetovih prava sa smrtnim ishodom, za što im prijeti zatvorska kazna do 15 godina.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime