Polašek: Daleko smo od ideala u kojem bi mogli razmišljati o popuštanju mjera

"Još nismo vidjeli strašno veliki porast broja"


Ozren Polašek, član Vladina znanstvenog savjeta, gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.


– Ove mjere su način kontrole, način borbe s epidemijom. U onom trenutku kad na osobnoj razini ne uspijevamo s epidemijom dovoljno dobro boriti, onda ostaje ovakvo sustavno uvođenje mjera – kazao je Polašek.

Brojke koje vidimo u posljednje vrijeme pokazuju da se epidemiološka slika popravlja.

– Konačno vidimo ono što smo već nekoliko mjeseci priželjkivali, vidimo znatan pad broja novozaraženih. Ono što je još zanimljivije jest da vidimo smanjenje broja hospitaliziranih i smanjenje broja korisnika respiratora. Današnja brojka preminulih je trećina najviše brojke koju smo vidjeli prije mjesec dana tako da uistinu možemo reći da je epidemiološka situacija puno bolja nego prije mjesec dana. Međutim, i dalje smo od nekog ideala u kojem bi mogli razmišljati o popuštanju mjera, a onda i toliko želju ukidanju mjera – objasnio je Polašek.

Manje testiranja tijekom blagdana

Istaknuo je i da smo u vrijeme blagdana manje osoba testirali te da je i to utjecalo na manji broj novozaraženih.

– Trebamo vidjeti što će se u idućih par dana događati s brojevima. Možda bih preuranjeno i neoprezno bih se čak usudio reći da sada još nismo vidjeli strašno veliki porast broja novozaraženih, ako bi se takva situacija zadržala još koji dan, moglo bi se reći da tijekom blagdana nismo uspjeli znatnije povećati broj zaraženih. U tom trenutku bih se morao cijeloj populaciji zahvaliti jer ovo su bili najčudniji i nadam se zadnji blagdani koje ćemo na ovaj način preživjeti – kazao je Polašek.Komentirao je i hoće li potres na petrinjskom području u konačnici dovesti do povećanja broja zaraženih.

– Kako nevolja nikad ne dolazi sama, tako smo i u proljeće imali potres u Zagrebu, a sada nažalost i ovaj u Petrinji. Da, vidimo porast broja novozaraženih. Međutim, nadamo se da će taj porast biti kratkotrajni i mali i da ćemo vrlo brzo uspjeti dovesti situaciju u onu razinu kontrole u kojoj je želimo imati – rekao je Polašek.

Komentirao je i očekuje li Hrvatsku novi, treći val.

– Znamo da se novi soj širi brže i jako nam je važno pratiti situaciju. Još uvijek ne znamo hoće li taj novi soj imati drugačiju kliničku sliku, neki preliminarni podaci govore da neće. No, izgledno se lakše širi i stoga je održavanje ovakvih mjera pozitivno – rekao je Polašek.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime