POKRENUTA PETICIJA ZA SEKSUALNO OBRAZOVANJE U ŠKOLE: “Država je dužna zaštititi djecu i mlade”

"Zahtjeve upućujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Vladi RH"


Svako peto dijete doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja, čak njih 70 posto je doživjelo seksualno uznemiravanje na internetu, gotovo polovica djevojaka i žena proživljava seksualno uznemiravanje u svakodnevnom životu u školi, na studiju, na radnom mjestu… A samo se pet posto takvih slučajeva prijavljuje, piše portal Reci.hr.


– Budimo iskreni. Kako uopće možemo očekivati da djeca i mladi prepoznaju seksualne predatore i zlostavljače? Kako razlikuju što je običan flert, što seksualno uznemiravanje, a što nasilje? Gdje i što o tome uče? Znamo li mi, kao odrasle osobe, prepoznati seksualno uznemiravanje i nasilje?

Pokret “Nisam tražila”, koji je nastao kao reakcija na optužbe za silovanje i seskualno uznemiravanje poznatog beogradskog redatelja pa se poput požara proširio cijelom regijom, u samo par dana je pokazao da žrtava seksualnog nasilja ima na tisuće. I ne samo to: kroz ispovijesti žrtava seksualnog nasilja jasno je kako im je trebalo puno vremena da takva zlostavljanja prepoznaju.

Ako sami ne znamo prepoznati da smo seksualno uznemiravani ili da se nad nama radi nasilje seksualne prirode, kako ćemo kao roditelji djecu podučiti da ona to znaju? I zašto je ta odgovornost samo na roditeljima?

Zato jer je nije preuzela država, a upravo je ona dužna u sustavu obrazovanja omogućiti djeci i mladima da usvoje znanstveno utemeljena znanja o seksualnosti, kako bi se znali zaštititi od seksualnog nasilja, zauzeti za sebe i čuvati svoje reproduktivno zdravlje.

Upravo je sveobuhvatno seksualno obrazovanje u školi jedan je od najučinkovitijih alata u prevenciji seksualnog nasilja, a više od 80 posto mladih ga želi imati u školi, što potvrđuju sva recentna istraživanja provedena u Hrvatskoj posljednjih godina. Zašto? Dosta je samo priča o posljedicama, dosta je samo traumatičnih ispovjedi i zgražanje javnosti.Vrijeme je za konkretnu akciju! Vrijeme je da seksualnu edukaciju prestanemo gledati kao tabu i da naučimo djecu kako se zaštititi od seksualnog nasilja – piše portal Reci.hr.

Stoga, kako piše portal Reci.hr pokreće se Peticiju sa zahtjevom za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta.U nastavku su nadodali i ovo:

– Zahtjeve upućujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Vladi RH, a građanke i građane, sadašnje i buduće roditelje i sve svjesne da je škola mjesto na kojemu djeca moraju dobiti znanja iz svih područja pozivamo da je podrže.

Kampanja ‘Nisam tražila’ razotkrila je razmjere seksualnog uznemiravanja i nasilja u obrazovnim ustanovama, na radnim mjestima, na ulicama naših gradova. Nebrojena bolna svjedočanstva, deseci prijava seksualnog uznemiravanja i nasilja upućenih na adrese hrvatskih akademija i fakulteta, svjedoče o dva ključna problema: nekažnjavanju seksualnog nasilja i nedostatku sustava prevencije.

Sveobuhvatno seksualno obrazovanje u okviru obrazovnog sustava jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja. 

Unatoč jasnim znanstvenim dokazima da sveobuhvatno seksualno obrazovanje štiti djecu i mlade te koristi društvu u cjelini, u Hrvatskoj 2021. godine djeca i mladi nemaju pristup sustavnom i sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju u školama, što podrazumijeva programe koji promiču informiranost, usvajanje pozitivnih stavova i vrijednosti, kod mladih razvijaju poštovanje socijalnih i seksualnih odnosa i odgovorno ponašanje. Svjetske evaluacijske studije ovih programa utvrdile su da ti nastavni programi imaju pozitivan učinak na seksualno i reproduktivno zdravlje mladih tako što smanjuju rizike neplaniranih trudnoća i infekcija spolno prenosivih bolesti.

Odgođen ulazak u seksualne odnose, smanjenje rizičnog ponašanja, povećana uporaba kontracepcije i pozitivan stav o brizi za seksualno i reproduktivno zdravlje su prednosti takvog  seksualnog obrazovanja.

Ono što trenutno imamo  u školama je neučinkovit oblik zdravstvenog obrazovanja u vidu međupredmetne teme Zdravlje uvedene šk.god 2019/20  koji se ne provodi, a istovremeno imamo pokazatelje koji govore u prilog potrebe za ovakvim vidom obrazovanja. Više od 80 posto mladih i preko 70 posto njihovih roditelja podupire ideju školskog programa seksualne edukacije. Posljednje nacionalno istraživanje mladih o  seksualnoj edukaciji govori da 83,8 posto mladih smatra kako bi seksualnu edukaciju trebalo uvesti u hrvatske škole, a kao dva najvažnija razloga navode usvajanje znanja o  spolno prenosivim infekcijama i zaštiti i prepoznavanje seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja i zaštiti.

Danas velik broj mladih dobiva netočne, nepotpune ili moralizirajuće informacije o seksualnosti  koje utječu na njihov razvoj. Ovakav neadekvatan pristup doprinosi ranjivosti i izloženosti mladih osoba iskorištavanju i ostalim štetnim posljedicama, ali predstavlja i neuspjeh društva da mladima osigura podršku i pomoć.

Država je dužna osigurati djeci i mladima kvalitetno,  sveobuhvatno i kontinuirano obrazovanje o seksualnosti koje će im pomoći da se zaštite od seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Na inicijativu portala Reci.hr te uz podršku inicijativa Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime, Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, organizacija civilnoga društva CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – Centar za seksualna prava, RODA – Roditelji u akciji, PaRiter, Domine, Nepokorne – grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri… – piše portal Reci.hr.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime