Pojačane mjere prema vozačima motocikla i mopeda na području šibensko-kninske županije

Pojačane preventivno-represivne mjere su kroz provjeru i sankcioniranje korištenja zaštitne opreme (kacige), kao i svih ostalih prekršaja

Povodom početka sezone, intenzivnije vožnje motocikla i mopeda i negativnog trenda stradavanja vozača te kategorije i na području šibensko-kninske županije će se poduzimati pojačane preventivno-represivne mjere prema vozačima motocikla i mopeda.


Na nužnost intenzivnijeg postupanja upućuju statistički pokazatelji prema kojima su u prošloj godini stradala 184 vozača motocikla i mopeda u odnosu na 126 ozlijeđenih
vozača u 2016. godini. Od tog ukupnog stradalih u prometu 2 motociklista su smrtno stradala, 40 ih je teško, a 51 lakše ozlijeđeno u 2017 u odnosu na 2016.g, kada je 1 vozač smrtno stradao, 31 je teže ozlijeđeno, 46 ih je lakše ozlijeđeno.

Tijekom protekle godine je zabilježe i veći broj prekršaja nekorištenja sigurnosne kacige za vrijeme vožnje, kada 311 vozača nije koristilo zaštitnu kacigu na motociklu i mopedu u odnosu na 281 takvog vozača 2016. godine.

Upravo iz razloga da je čovjek ključni faktor za sigurnost prometa u narednom
vremenskom razdoblju na području ove Policijske uprave poduzimat će se pojačane
preventivno-represivne mjere prema vozačima motocikla i mopeda i to kroz provjeru i
sankcioniranje korištenja zaštitne opreme (kacige), kao i svih ostalih prekršaja koje ti vozači čine u prometu.

Kao najčešće greške vozača automobila u odnosu na motoriste su, oduzimanje prednosti prolaska, prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, vozači ne pridaju
dovoljno pozornosti ovoj kategoriji vozača, tako da im se često nađu u takozvanom „mrtvom kutu“ bočnog ogledala, a prilikom ovih radnji vozači osobnih automobila često ne vode računa da su motocikli vozila koja s obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti jako velika ubrzanja.

Upozoravaju se vozači da budu svjesniji i odgovorniji u prometu, da poštuju zakonske odredbe i da tijekom vožnje obrate pozornost na ostale sudionike u prometu, posebno na motocikliste, mopede i bicikliste te da pri svakoj radnji u prometu pogledaju dva puta i uvjere se da sigurno mogu izvršiti radnju bez opasnosti po druge, jer time možda mogu spasili nečiji život.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0