POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE Stožer najavio kada će objaviti nove mjere za županije

Evo što su kazali

Premijer Plenković je na početku sjednice vlade predstavio nove informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.


“U ovom trenutku smo po incidenciji na 7. mjestu u EU, a na 11. mjestu po smrtnosti. Vidimo da nam se povećava četvrti tjedan zaredom i broj zaraženih i broj smrtnosti. U posljednja dva dana smo imali više od 1.000 slučajeva. To je prvi put u dva mjeseca”, rekao je Plenković na početku sjednice.

Rekao je kako epidemiološka situacija u susjednim zemljama nije dobra, te da neke zemlje idu u nova zatvaranja, piše Index.

“Podsjećam da toga kod nas nema. Naš model je bez strogog zatvaranja, kina, kazališta, trgovina, svega što je esencijalno. Otvorene su i terase da bismo mogli živjeti što bliže onome što je bilo prije covida. Ali apeliram na osobnu odgovornost. Posebno će sutra Stožer govoriti što se može učiniti u pojedinim županijama. Veća incidencija je u jadranskim regijama”, dodao je Plenković.

“Što se tiče AstraZenece, vidjeli ste da su neke države obustavile cijepljenje. Danas će biti sastanak i nakon toga očekujemo mišljenje. Jučer je WHO opet kazala da su koristi cjepiva iznad rizika eventualnih nuspojava”, rekao je.

Spomenuo je smrt 33-godišnjaka rekavši kako se čekaju rezultati analize.


Govorio je i o nabavi cjepiva. Rekao je da su najviše naručili cjepiva AstraZenece na temelju preporuka struke, ali se dogodio zastoj s isporukom. Kaže da se radi na ispravljanju nejednakosti s distribucijom cjepiva, piše Index.

Nakon premijera ministar Medved iznio je nove podatke o potresu i pregledu oštećenih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji. Rekao je da se i dalje radi na pomoći stanovništvu s ciljem sanacije posljedica potresa.Beroš: Po nuspojavama nema razlike između AstraZenece i Pfizera

Minstar zdravstva Vili Beroš obratio se vezano za koronavirus. Iznio je brojke u svijetu, zaražene i umrle. Rekao je kako je porast britanske varijante 30 posto.

“Što se tiče cjepiva, 293.128 osoba je cijepljeno. Agencija za lijekove zaprimila je 1.818 dojava o nuspojavama nakon cijepljenja. Između AstraZenece i Pfizera nema razlike. I jedno i drugo cjepivo je na 0.5 posto slučajeva nuspojava. Sve nuspojave su blage”, rekao je Beroš.

Ponovio je da blagodati cjepiva premašuju rizike nuspojava.

“Očekujemo i službeno očitovanje EMA-e. EMA prati sve i hrvatska javnost bit će pravodobno izviještena”, rekao je Beroš.

Spomenuo je i smrtni slučaj 33-godišnjaka.

“HALMED i HZJZ su zaprimili dokumentaciju o smrti 33-godišnje osobe nakon cijepljenja AstraZenecom”, kazao je.

“Tjedni porast je veći od 30 posto. Broj hospitaliziranih povećao se tjedno za 15 posto. Ne možemo biti zadovoljni”, rekao je Beorš.

Božinović je rekao da su poslali lokalnim stožerima da nije u njihovoj nadležnosti odluka o cjepljenju.

Članovi vlade će donijeti zaključak o prihvaćanju Zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, piše Index.

Na dnevnom je redu i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime