Poduzetnici danas na Trgu. Oreščanin: Ovaj prosvjed nije protiv epidemioloških mjera

"Dosta nam je nepravde koju poduzetnici trpe od početka krize"


Udruga Glas poduzetnika (UGP) organizira u srijedu prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zbog, kako navode, neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika. Pozvali su poduzetnike, obrtnike, zaposlenike i građane da im se pridruže.


“Dosta nam je nepravde koju poduzetnici trpe od početka krize, dosta nam je najvećih poreza u Europskoj uniji, dosta nam je dvostrukih mjerila i dosta nam je diskriminatornih odluka. Zašto Hrvatska ne bi bila zemlja puna mogućnosti, pravde, prilike za rad i blagostanja. Smatramo da imamo sve što je potrebno kako bismo bili prosperitetna i konkurentna zemlja, ali vrijeme je da Vlada Republike Hrvatske konačno posluša stručnjake i poduzetnike”, navode u pozivu. Prosvjed počinje u 10 sati.

U jutrošnjoj emisiji U mreži prvog govori se o situaciji s poduzetništvom u pandemiji. Gosti su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Hrvatsko gospodarstvo pretrpjelo je znatne posljedice zbog pandemije koronavirusa, a najviše to osjećaju mikro, mali i srednji poduzetnici. Dio njih danas će prosvjedovati na zagrebačkom glavnom trgu. Nezadovoljni su ekonomskim mjerama, smatraju da je dio poduzetnika diskriminiran i traže reformu cijelog sustava.

“Plenković je rekao jednu veliku neistinu. Mi se držimo epidemioloških mjera. Vezano za današnju akciju poručujemo da se drže epidemioloških mjera te da u izjavama koje budu davali budu iskreni, ali i pristojni”, rekao je Oreščanin.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je kako HOK štiti interesa obrtnika te da takve stvari rješavaju institucionalno.“U zaštiti obrtničkih prava mi imamo snagu argumenata i ne bavimo argumentima snage. Ja osobno ne mogu podržati ovakav prosvjed jer je cijela Europa u istoj poziciji. Naše mjere daju rezultate i ovih desetak dana koliko je potrebno da se strpimo, mislim da nema potrebe za akcijom. Razumijem ljude koji imaju problem s egzistencijom, ali ovo nažalost ništa neće riješiti”, rekao je, piše Index.

Problemi poduzetnika

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da je Vladi jasno da postoji nezadovoljstvo i bijes poduzetnika.“Od početka krize imamo otvorene razgovore sa svim udrugama poslodavaca i sindikata. Sve mjere je Vlada donijela u dogovoru sa svim asocijacijama koje zastupaju poslodavce i radnike, i u skladu sa svojim fiskalnim ograničenima. Mi iz te kože ne možemo pobjeći”, poručio je Aladrović dodajući da su brojne mjere Glasa poduzetnika prihvatili.

Ne slaže se s tvrdnjom da je prosvjed u ovom trenutku potreban. Smatra da se na ovaj način zdravlje stavlja na drugo, a ekonomiju na prvo mjesto.

“Imamo izdašne ekonomske mjere i bolju epidemiološku situaciju, moramo održati još određene broj dana da bi otvorili ekonomiju. U Europi 17 od 27 zemalja ima policijski sat, jesmo li mi u Hrvatskoj o tome razmišljali?”, upitao je Aladrović te je naglasio da se pažljivo odmjerava svaka mjera da bi zadovoljila epidemiološke standarde, ali da ne ugrožava ekonomiju.

Oreščanin kaže da vlada pokušava napraviti spin

“Mene jako žalosti što u principu cijelo vrijeme što mi radimo vlada pokušava zaspinati da mi stavljamo ekonomske ispred zdravstvenih problema. Ovaj prosvjed nije protiv epidemioloških mjera, on je usmjeren na ekonomske mjere. One su diskriminatorne prema nekima”, rekao je Oreščanin.

Brojne djelatnosti nisu službeno zatvorene, ali imaju neke probleme. “Što se tiče naših uvjeta, mi smo ih oko 10 puta mijenjali. Mi smo ih mijenjali “in favorem” poduzetnicima. Postoje određene grane koje imaju otežavajuće okolnosti, ali formalno nisu zatvorene. Međutim, formalno zatvaranje se odnosi na epidemiološke mjere. Kad govorimo o toj eventualnoj diskriminatornosti, moramo to gledati iz konteksta epidemiologije”, rekao je Aladrović i dodao da je to najveća intervencija države u gospodarstvo. “Ovdje u ovom slučaju moramo biti iznimno odgovorni i što prije se maknuti iz ove krize i pokušati ju prebroditi. Naravno, uz pomoć cjepiva i što ide uz to”, rekao je.

“Danas će na prosvjedu biti poduzetnici iz Gline i Petrinje”, rekao je Oreščanin i poručio Aladroviću da vladini dužnosnici isto žive uz pomoć od 4000 kuna. “Hvala gospodinu Oreščaninu na prijedlogu, Udruga Glas poduzetnika je kao i uvijek konstruktivna”, odgovorio mu je Aladrović, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime