PODRŽALI I PROFESORI Nekoliko stotina studenata prosvjedovalo protiv aktualne sveučilišne uprave u Zagrebu

Prosvjedom pod nazivom "Sveučilište mora bolje", u organizaciji Sveučilišne platforme, žele poručiti aktualnoj upravi na čelu s rektorom Damirom Borasom da Sveučilište ne pripada njima, već studentima i njihovim profesorima.

Na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu, ispred sveučilišne zgrade, danas je održan miran prosvjed nekoliko stotina studenata, okupljenih uoči izbora za rektora protiv aktualne uprave Sveučilišta, piše Jutarnji.hr.


– Sveučilište ne pripada šačici moćnika koji ga koriste za svoje privatne interese, ono pripada svima nama – poručuju studenti s transparentima poput “Nećemo tužbe, Borasa i družbe”, “Autonomija nejednako autokracija”.

Prosvjedom pod nazivom “Sveučilište mora bolje”, u organizaciji Sveučilišne platforme, žele poručiti aktualnoj upravi na čelu s rektorom Damirom Borasom da Sveučilište ne pripada njima, već studentima i njihovim profesorima. Studenti nabrajaju afere unazad četiri godine i poručuju: – Ovakvo sveučilište ne širi jednakosti. Ima nas koji nismo spremni šutjeti. Oduprijet ćemo se ovakvom vođenju sveučilišta.

Nakon što su pročitali govor podrške bivšeg rektora Alekse Bjeliša, studenti su odslušali govor akademika Vlatka Silobrčića. Podršku studentima dali su profesori, većina s Filozofskog fakulteta i Hrvatskih studija, a među prosvjednicima je i akademik Ranko Matasović.

– Ovdje sam jer sam razočaran načinom kako je Sveučilište vođeno zadnje četiri godine. Kao profesor nisam vidio da je riješen ikoji problem. Vidim da postoji medijska hajka na rektora i njegove suradnike, no to ne isključuje činjenicu da je njihova uprava mogla učiniti više. U četiri godine nisam vidio apsolutno nikakav pomak – izjavio je Matasović Jutarnjem listu.

Uz akademika Silobrčića, Vilija MatuluHrvoja KraljevićaSlobodana Uzelca, prosvjed su podržali i profesori Pavel GregorićDario ČepoMarija Brajdić VukovićĐurđica Čilić Škeljo


– Zatvaranje Sveučilišta kao javne institucije od javnosti vodi u koruptivnu privatizaciju – izjavio je prof. Slobodan Uzelac.

Izbori na kojima će se odlučiti tko će sljedeće četiri godine voditi najveću obrazovnu instituciju u Hrvatskoj, Sveučilište u Zagrebu održat će se u petak 23. veljače, a tajnim glasanjem birat će se između dosadašnjeg rektora Damira Borasa i profesora s PMF-a Damira Bakića.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0