Podignuta optužnica za eksploziju silosa kod Splita, traže se uvjetne kazne

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti tri pravne i četiri fizičke osobe

Podignuta je optužnica za eksploziju silosa u Vranjicu. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti tri pravne i četiri fizičke osobe. U eksploziji koja se dogodila malo prije podneva 14. travnja prošle godine ozlijeđeno je nekoliko radnika, a pričinjena šteta cijeni se na ne manje od 9 milijuna kuna, piše Index.hr.


Nesreća se dogodila u silosu tvrtke Ameropa žitni terminal. Optužena je tvrtka te dvojica zaposlenika, Ante Bogdan, voditelj održavanja te Zdravko Eškinja, voditelj operative. Terete ih da su suprotno pravilnicima o mjerama zaštite na radu i zaštite od požara obavljali poslove zavarivanja u starom silosu bez odobrenja za zavarivanje bez isključivanja pogona dizala i stvaranja sigurnih uvjeta za zavarivanje, i to s radnicima koji nisu bili stručno osposobljeni za zavarivanje te da su dopustili radove bez nadzora u prostoru s eksplozivnom atmosferom. Nisu prijavili privremeno gradilište, ni plan radova, olako držeći da neće doći do posljedica, navodi se u optužnici.

Do eksplozije je došlo u 11.57 sati, dok su radnici varili rupu na dizalu na 9. etaži silosa koji je bio u pogonu. Utvrđeno je da je eksploziju izazvalo zapaljenje smjese uskovitlane zapaljive prašine organskog porijekla i kisika iz zraka iskrom ili užarenom česticom tijekom procesa elektrolučnog zavarivanja, piše Index.hr.

Radnici Romeo Dolić i Hrvoje Mravak zadobili su teške opekotine 2. i 3. stupnja na više od 30 posto tijela, lakše su ozlijeđena i dvojica radnika Amerope žitnog terminala, na silosu je došlo do štete veće od 9 milijuna kuna. U eksploziji su komadi metala letjeli i po nekoliko desetaka metara pa je pravo čudo kako netko nije poginuo.

Uz Ameropu žitne terminale i dvojicu njihovih djelatnika, optuženi su i izvođač i podizvođač radova, Cvrlje metalna gradnja i Kovinomost Sinj te direktori Slobodan Crvlje i Hrvoje Šimundža.

Predložena je uvjetna sankcija za fizičke osobe te novčana kazna za pravne osobe, 80 tisuća kuna za izvođača i podizvođača radova te 100 tisuća kuna za Ameropu žitni terminal, piše Index.hr.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0