Šparoga je nevjerojatno zdrava biljka koja sadrži puno hranjivih tvari važnih za zdravlje organizma.

Kako bi popis svih dobrobiti šparoge bio kilometarski, spomenimo samo da su bogate folnom kiselinom i vitaminima B skupine kao i vitaminima A, C i K.  Poznate su po izuzetnom obilju minerala: kalija, mangana, fosfora, bakra, željeza, cinka, selena, magnezija, kalcija…

Ako ove činjenice nisu dovoljne da šparoge uvrstite u meni, evo još 7 razloga koji će vam pojasniti zašto je potrebno što češće jesti šparoge!

1. Pomažu pri mršavljenju

Pokušavate skinuti višak kilograma? Pokušajte sa šparogama! Imaju malo kalorija, a puno vlakana koja će vas zasititi. Prehrana bogata vlaknima snižava razinu kolesterola i šećera u krvi.

2. Pročišćava urinarni trakt

Šparoge sadrže visoke razine aminokiseline asparagin koji djeluje kao prirodan diuretik te tijelo rješava soli i viška tekućine.3. Djeluje kao afrodizijak

Spremni ste za noć punu ljubavi? Uživajte u šparogama u društvu partnera. Vitamin B6 potiče osjećaj uzbuđenja, a kako su pune i vitamina E, stimulirati će se spolne hormone kod muškarca i kod žena.

4. Rješavaju vas osjećaja nadutosti

Ako vam se čini da ste naduti nakon svakog obroka, dodajte jelima šparoge i izbjegnite​problem.One promiču zdravlje probavnog sustava, a kako sadrže i probiotik, na prirodan način balansiraju brojku dobrih bakterija u crijevima.

5. Sadrže folnu kiselinu

Folna kiselina nužna je za sintezu DNK, normalan rast i razvoj, pa se osobito ističe njezina važnost u trudnoći. Folna kiselina također je važna u stvaranju crvenih krvnih stanica koje tijelom prenose kisik te u stvaranju stanica koje tvore sluznicu i kožu.

6. Sadrže vitamin K i E

Iako su fantastični i ostali nutrijenti koje sadrži šparoga, vitamin K je posebno važan jer održava kosti zdravima, dok se vitamin E brine da vaš organizam primi dovoljnu količinu antioksiadnata koji će vas zaštiti od slobodnih radikala i ojačati vaš imunološki sustav.

7. Liječe mamurluk

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, aminokiseline i minerali prisutni u šparogama mogu olakšati simptome mamurluka i zaštititi jetru od toksina iz alkohola. Stoga, kako biste izliječili mamurluk – pijte puno vode, dobro se odmorite i jedite šparoge, poručuju istraživači, javlja Ordinacija.hr.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime