POČELO JE Odaziv na cijepljenje protiv gripe sve je veći

S obzirom na gužve u ordinacijama primarne zaštite i zavodima za javno zdravstvo, cijepljenje protiv gripe bi se trebalo proširiti i na ljekarne, kao u zemljama s dobrom procijepljenosti, no za to zasad u Hrvatskoj ne postoje zakonske pretpostavke


Počela je sezona cijepjenja protiv gripe. Već prvoga dana, prema mišljenju voditelja Nacionalnog referentnog centra za influencu Vladimira Draženovića.


Dodao je i kako odaziv posljednjih godina raste za 10% godišnje.

– Za rizične skupine ove je sezone nabavljeno 360.000 doza cjepiva koje je za njih besplatno, dok je još 70.000 doza cjepiva dostupno u ljekarnama gdje ga mogu kupiti ostali građani koji se žele cijepiti, rekao je Draženović.

Svake godine, dodao je, u svijetu najčešće cirkuliraju četiri virusa gripe (dva A i dva B), a ove godine po prvi puta je nabavljeno cjepivo koje štiti od sva četiri virusa. “Sada imamo pokriven dijapazon virusa koji cirkuliraju u sezoni i to je najbolje cjepivo koje postoji u svijetu i koje koriste sve visokorazvijene zemlje u Europi”, kazao je.

S obzirom na gužve u ordinacijama primarne zaštite i zavodima za javno zdravstvo, Draženović je ocijenio kako bi se cijepljenje protiv gripe trebalo proširiti i na ljekarne, kao u zemljama s dobrom procijepljenosti, no za to zasad u Hrvatskoj ne postoje zakonske pretpostavke.

– Ljekarnici su stručne osobe koje to mogu raditi uz dodatnu edukaciju, cjepivo je niskoalergeno, a ljekarne su ljudima dostupnije jer rade duže. Sve zemlje koje imaju procijepljenost od gripe 75 posto i više uvele su cijepljenje u ljekarnama, – ističe Draženović.Stručnjaci, međutim, ukazuju na zanemariv odaziv trudnica na cijepljenje protiv gripe jer se lani cijepilo svega 112 trudnica, iako gripa u trudnoći može izazvati niz komplikacija – od pada imuniteta, infekcija pluća i bronha, do prijevremenog poroda i gubitka trudnoće.

– Nema pokazatelja koji govore o bilo kakvoj šteti od cijepljenja protiv gripe u sva tri tromjesečja trudnoće. Cjepiva su sigurna, vrlo brzo se stječe imunitet i bivaju zaštićeni i trudnica i dijete, – kazao je ginekolog Ratko Matijević iz Klinike za ženske porode i bolesti KB Merkur.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime