Počela je tradicionalna berba soli u najstarijoj hrvatskoj, ali i europskoj solani – onoj stonskoj.
– Iz bazena sv. Frana u ponedjeljak je ubrano oko 70 tona soli. Rano u jutro, nešto prije 6, kako bi se izbjeglo jako sunce, stiglo je oko 30 momaka s Pelješca i iz Stona, ali i prijatelja, najviše iz Hercegovine, odnosno Gruda koji svake godine ovdje dolaze i pomažu u branju soli, izvijestio HTV.
Dodao je kako u stonskoj solani postoji devet kristalizacijskih bazena, ali će se ove godine sol brati iz samo njih tri. Jer jedino u ta tri je podloga dovoljno kvalitetna za jestivu sol.
Plan je ove godine prikupiti nešto više od 400 do 450 tona soli.
Uoči berbe soli, radni dan u stonskoj solani počinje u 5 ujutro. Tada zaposlenici dolaze drcati, točnije miješati sol kako se ne bi zalijepila.
Sve se u Stonu radi na tradicionalan način – ovise isključivo o suncu, moru, vjetru.
Kao solana nemaju akumulaciju; kreću s običnom morskom vodom i od prvog procesa puštanja vode u solanu do prve pojave zrna soli potrebno je 40 do 45 dana, i to solidnog vremena, da bi se postigla koncentracija 25 iz koje se može kristalizirati sol.
Stonska sol posebnog je okusa, nema gorčine. S pravom se smatra – najboljom.