Plenković se obrušio na Most: “Oni su najgora opcija”

"Most je populistička, demagoška opcija, antieuropska, antimanjinska opcija" - oštar je bio premijer


Danas se u 13 sati sastala vladajuća većina na kojoj su prihvatili zaključak većine da se Vlada u sljedećih nekoliko mjeseci obveže da napravi novi zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori. Izjavu nakon sastanka daje premijer Plenković koji je rekao da su se usuglasili da idu u reformu HGK do kraja proljetnog zasjedanja, a izvijestio je i članove koalicije o zamjeni za Miroslava Tuđmana.


– Most je populistička, demagoška opcija, antieuropska, antimanjinska opcija. Prepisuju ideju konkurentske udruge HGK-u, Udruge glas poduzetnika koja potiče na neposluh, kršenje mjera. Niti su originalni niti su nešto uspjeli. Srušili su kvorum, znajući da je profesor Tuđman u teškom stanju i u toj atmosferi nisu izglasali gospodarski pojas, izmjene zakona o obnovi, rekao je premijer, prenosi portal 24 sata.

– Inicijative za izmjene HGK mogu dolaziti iz bilo koje političke opcije. Ali to će se napraviti na način kako želi većina u parlamentu – rekao je.

Govoreći u šefu HGK-a Luki Buriloviću Plenković je odgovorio da ga ne bira stranka, već članovi Hrvatske gospodarske komore.

– Što se tiče plaće, njegova je plaća u HGK slična onoj koju ima predsjednik Vlade. Ovo drugo su naknade članstva u drugim tijelima koje dovode do iznosa koji je velik. S obzirom da nije dužnosnik, to ga u tome ne priječi – objasnio je premijer.

– U svakom slučaju možemo razmatrati jesu li te naknade previsoke, ali one nisu takve odlukom vlade – kaže.Na pitanje o odluci Visokog upravnog suda o presudi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Milana Bandića, kaže kako nema ”emotivnih stavova ili osjećaja”. ‘

– Nisam imao vremena baviti se presudom niti presudom Visokog upravnog suda niti bih ju komentirao’ – rekao je, piše 24 sata.Opet je opleo po Mostu i rekao da su prepisivač i veliki lijevak u koji možete ubaciti što hoćete.

Po njemu je HGK bila stota tema u Saboru prošli tjedan, a da je prva zakon o obnovi nakon potresa i isključivi gospodarski pojas.

– Nije uobičajeno niti moralno – kaže.

– I druge zemlje imaju komore – rekao je i dodao da se radi o pokretu koji bi trebao rušiti institucije.

– To je širi proces, to je dio puzzlea – dodao je.

– Ako s bilo kim trebate ići u suradnju, idite sa svima, samo ne s njima – rekao je Plenković o Mostu koji mu je danas glavna meta.

Govoreći o Vanđeliću, Plenković kaže da je privremeni ravnatelj Fonda te da će razgovarati o svim temama i da je fokusiran na obnovu grada Zagreba.

– HDZ će odlučiti o svom kandidatu na razini gradske organizacije kad odlučimo o svim kandidatima – rekao je i dodao da će to biti u sljedećim tjednima.

Na pitanje o mjerama rekao je da su sadašnji brojevi ohrabrujući, ali i da su svjesni kako u Europi trend da se većina zemalja odlučuje na dodatne restrikcije, koje su, kaže, puno strože od onih u Hrvatskoj. Naglasio je da smo poprilično liberalni u pogledu mjera. Dodaje da su nesretni zbog ljudi kojima se mjerama onemogućuje rad.

– U situaciji smo da trebamo poduzimati određene mjere da se zaštiti zdravlje. Kad se ocijeni da se može ići u dodatno popuštanje ići ćemo u to. Nećemo držati mjere duže nego što je potrebno – kaže.

– Mi smo 9 milijardi kuna dali za radnike plaća u privatnom sektoru. Ne govorim o drugim mjerama koje su poduzete. Pritom nismo ugrozili niti naš kreditni rejting, sve funkcionira, zdravstveni sustav funkcionira. Nastojimo balansirati što bi svatko odgovoran učinio – rekao je i dodao da moraju balansirati. Kaže i kako razumije da će neki prosvjedovati, ali ih moli da se drže mjera.

Nije htio govoriti o popuštanju sredinom mjeseca, već je naglasio da je danas tek 2. veljače.

– Moramo biti oprezni, sve se može brzo promijeniti. Ako za dva tjedna bude ovako malo zaraženih kao jučer, o tome se može razgovarati – rekao je, prenosi 24 sata.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
2

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime