PLENKOVIĆ: “Oporba je jučer Baniji bezobrazno okrenula leđa. Pokazali su nevjerojatnu dozu političke nekulture”

"To je jedan nemoralan potez"


Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa.


Nakon sastanka dao je izjavu i odgovarao na pitanja novinara, navodi Index.

– Ovdje na području Sisačko-moslavačka županije sam došao dati podršku i zahvaliti svima koji su uključeni – rekao je Plenković. Dodao je kako ga je ohrabrilo da su na tom području instalirane brojne kućice te da je na taj način osiguran privremeni smještaj ljudi koji su ostali bez krova nad glavom.

Upitan je o jučerašnjem rušenju kvoruma u saboru.

– Žao mi je što je, zahvaljujući rušenju kvoruma, jučer propušteno donošenje Zakona o obnovi. Stručnjaci na terenu danas koriste sporiju proceduru koju imaju. To je poruka oporbi – rekao je Plenković i dodao:

– Oporba je jučer Baniji bezobrazno okrenula leđa. Pokazali su nevjerojatan stupanj destruktivnosti i veliku dozu političke nekulture – rekao je premijer i dodao da parlamentarna većina nije mogla imati 76 zastupnika zbog “bolesti najstarijeg zastupnika”.



– SDP jučer, kad je bio strateški dan, bio je u stanju ne vidjeti okolnosti u kojima Hrvatska jest. Imamo epidemiju, dva razorna potresa, puštanje u rad LNG terminala. Njihovi zastupnici nisu na nacionalnoj razini prepoznali poruke odgovornosti i podrške Banovini, nego su joj okrenuli leđa. To se zove ne biti na razini političkog trenutka i odgovornosti – rekao je Plenković.

– To je jedan nemoralan potez. Nemoralan je potez oporbe ne držati kvorum ako znaju da je jedan zastupnik već mjesec dana u bolnici. Svih njih 75 to zna. To je važno da se prenese javnosti i da se rastumači – rekao je Plenković, nazvavši Most predvodnicima demagogije i populizma.



Odgovorio je na pitanje o sastanku većine.

– Jučer na parlamentarnoj većini je utvrđeno da je većina stabilna i čvrsta. Neki imaju drugo mišljenje. Javnost treba znati da tema koju je inicirala oporba nije ni bila na saboru. Jučerašnji dan je trebao imati 4 točke – rekao je Plenković.

Rekao je da je ova situacija neviđena u političkoj kulturi Hrvatske.

– HDZ to nikad ne bi napravio – rekao je Plenković.

– Nikad nismo mislili da je oporba toliko niska da je u stanju to napraviti, to je ispod svake razine. I to treba biti glavna tema, to je bit – rekao je premijer.

Novinari su ga pitali o otvaranju ugostiteljskih objekata.

– Cijela hrvatska javnost treba imati malo strpljenja. Takve volje nema ni u Njemačkoj ni u Francuskoj. Pogledajte malo što se zbiva i što se zbiva u Europi. Tamo su puno strože mjere nego tu – rekao je premijer i dodao da ako dođe do novog razbuktavanja, da ćemo morati ići u novo zatvaranje.

– Zimski mjeseci su najgori, pokušajmo se malo još strpjeti – rekao je. Spomenuo je da će vlada dati dvije i pol milijarde kuna pomoći poduzetnicima.

– Nitko nije oduševljen time da pandemija traje godinu dana.

Vidjet ćemo što će biti 15. veljače i ako situacija bude dobra, onda ćemo nešto napraviti – odgovorio je na pitanje kad bi se kafići mogli otvoriti.

Danas počinje rušenje građevina koje su jako oštećene u potresu, najavio je šef Stožera civilne zaštite, ministar Tomo Medved. Riječ je, kako kaže, o drugoj fazi sanacije područja pogođenog potresom.

U Sisačko-moslavačkoj županiji su do danas prijavljena 33.834 objekta oštećena u potresu.

Crveni križ najavio je početak podjele novčane pomoći stradalom stanovništvu. U sljedeća tri tjedna građani mogu popuniti zahtjev u evakuacijskim centrima, društvima Crvenog križa, lokalnoj samoupravi i poštanskim poslovnicama, a na raspolaganju je gotovo 46 milijuna kuna. Na terenu su i stručnjaci Svjetske banke koji će procjenjivati ukupnu štetu, a njihov će dokument biti temelj za povlačenje novca iz europskog Fonda solidarnosti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime