Plenković opet o riječkom baru: Prvo pucamo, onda ne puštamo u kafiće, što je sljedeće?

"To su vrlo ozbiljne kvalifikacije u hrvatskom društvu koje dižu podjele, isključivost, radikalizaciju, površnost, paušalnost na jednu razinu primitivizma kojem ja kažem ne"


Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a ponovo je, već drugi put u danu, komentirao slučaj riječkog bara Three Monkeys, čiji vlasnik, Tomislav Kovačević kaže da HDZ-ovci u njegovom lokalu nisu dobrodošli.


“Ja Rijeku volim”

“Objava datira otprilike prije desetak dana, sama po sebi je nebitna. Nebitna su tri majmuna, nebitan je autor toga. Onaj koji je bitan, bitan je trend i poruka, to je jako važno.

I bitan je izostanak jedne ipak ozbiljnije reakcije gospodina Obersnela i totalna šutnja gospodina Komadine. Gospodin Obersnel je rekao nešto otprilike ‘treba smiriti strasti’. U današnjem ogromnom pismu on mene pita, ako sam ja dobro vidio, što ja imam s Rijekom?

Ja Rijeku volim, u Rijeku često dolazim, u Rijeci je živio moj stric, u Rijeci žive moji rođaci, Rijeka mi je jedan od najdražih gradova uopće u Hrvatskoj i činim sve da joj pomognem koliko god mogu.

Ali i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji. Nema nikakve veze obrazac ponašanja jednoga pojedinca s gradom Rijekom niti s Primorsko-goranskom županijom”, rekao je premijer, prenosi N1.

Pozdravio je današnju reakciju pučke pravobraniteljice o ovom slučaju. 

“Valjda je trebalo da ja to kažem…”

“Valjda je trebalo da ja to kažem pa da se netko sjeti da to ipak nije okej. Nije normalno da netko kaže da HDZ-ovci sve one koji ne misle kao oni proglašavaju srbočetnicima. To je citat.Dakle, za razliku od većine ljudi koji to, naravno, niti su registrirali, niti su primijetili, niti su pročitali, a o tome imaju neki komentar – to reći meni ili Vladi koja je u koaliciji sa SDSS-om već drugi put zaredom.

Vladi, u konačnici premijeru, pred čiji je ured došao pucati netko automatskim oružjem zbog čega, pa valjda zbog toga što smo u koaliciji sa SDSS-om. Nije došao zato što smo u koaliciji s gospodinom Obersnelom.

To su vrlo ozbiljne kvalifikacije u hrvatskom društvu koje dižu podjele, isključivost, radikalizaciju, površnost, paušalnost na jednu razinu primitivizma kojem ja kažem ne. Kažem kao premijer, kao političar, kao predsjednik HDZ-a – ne”, nastavio je Plenković.

Ovaj slučaj, dodaje, dobiva odjek, tako što ga mediji prenose.

“I što ćemo mi sada? Koji je idući korak? Prvo pucamo, onda nakon toga ne puštamo u kafiće, što je treći korak? Kad netko ode tu u šetnju da ga netko s letvom po glavom lupi?

To ne može. To je poanta. Moramo stvari nazvati onakvima kakve jesu. Ovo je šovinizam i rasizam. Koji je idući korak, možete i sami zaključiti”, dodao je Plenković.

Na novinarski komentar da je prvi put iznio da je mladić došao pucati pred Banske dvore zbog HDZ-ove koalicije s SDSS-om, Plenković odgovara: “Što mislite zbog čega je pucao? To je i više nego jasno kako se to dogodilo i zašto”.

 

Ne želi ulaziti u polemiku

Naposljetku, rekao je da ne želi ulaziti u polemiku s vlasnikom, kako je nazvao ovaj riječki bar, “Tri majmuna”.

“To mene ne zanima. Ono što jako dobro znam. Znam čitati, znam hrvatski jezik. Razumijem poruke, razumijem ton, vidim što znači netrpeljivost, vidim što znači isključivost, vidim što znači diskriminacija, vidim što znači nesnošljivost. Dakle, što se toga tiče, meni ne treba tumač onoga što mogu pročitati, a možete i vi.

Ako ste pročitali, pa onda vidite jesam li ja slučajno možda nešto krivo citirao kad kažem da nisu dobro došli ni članovi, ni simpatizeri ni birači. Mislim da je to dosta jasno i to na hrvatskom jeziku.

I još da svatko tko drugačije misli nego mi da ga mi proglašavamo srbočetnikom. Da samo te dvije stvari stavim. Neću uopće ovo drugo spominjati. Mislim da dosta dobro čitam i razumijem hrvatski jezik”, kazao je Plenković, prenosi N1.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime