PLENKOVIĆ ODRŽAO PRESICU Bilo govora i o propusnicama: “Pojedine županije imaju značajno lošiju situaciju”

Premijer je dosta toga otkrio

Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije.


Na početku priča o reformi pravosuđa.

“Poistovjećivati reformu pravosuđa s izborom šefa Vrhovnog suda. To ja u 30 godina iskustva nisam čuo, takvu temu nikad nisam čuo. Kad se tako govorilo o tome? Jel’ se vi sjećate, ja ne. Svi komentari o sukobu, prijeporu i sličnom su fabricirani. Postoje samo zdravorazumski i jasno utemeljen stav – poštujmo proceduru, ustav, zakon i javni poziv. Sve drugo je isfabricirano. Identično kao i špekulacija o odgodi datuma lokalnih izbora koji je propisan zakonom.”, rekao je, prenosi Index.

Tko to fabricira? Milanović?

“Pa, sigurno ne fabriciramo mi. Mislim da bi javnosti to trebalo biti jasno. Osim ako ne znamo tko je prvi počeo…”

Kakav je nadzor sudaca i njihovog rada? Sad je pokrenut i stegovni postupak nad sucima koje je optužio Zdravko Mamić.

“Što se tiče reforme pravosuđa. Otklonimo prvo mantru da su vlada i aktualni predsjednik Vrhovnog suda s jedne strane, a Milanović i njegova kandidatkinja te oporba s druge strane. To je isfabricirano. To jednostavno nije istina i to nije točno. Referirali ste se na aktualan slučaj u medijima ovog tjedna (op. a. slučaj Zdravka Mamića).Ako je bilo što od onoga što je trenutno od onoga u eteru istina – to je užas. Ja sam zgrožen time, i kao premijer i kao pravnik. To je nedopustivo. Bilo da je to posao za DORH, policiju, stegovne postupke… To su primjeri koji ruše povjerenje u hrvatsko pravosuđe. To ponašanje nema nikavke veze s izvršnom vlasti, HDZ-om, vladom… Odmah odbacujem sve te stvari da je odgovornost ovoga na vladi i vladajućima. To nije istina i tome ćemo se usprotiviti.

Promjena na čelnom mjestu Vrhovnoga suda je alfa i omega reforme pravosuđa – ovo nije istina. Odmah odbacujem te isfabricirane teze.”O novim mjerama

“Nema propusnica za Uskrs i o tome se uopće nije razgovaralo. Istina je da pojedine županije imaju značajno lošiju situaciju i oni će trebati poduzeti određene mjere o kojima će više biti rečeno sutra, ali ključ svega ostaje osobna odgovornost.”

O cjepivu

“Čekamo danas mišljenje struke i ako se oni izjasne pozitivno za nastavak cijepljenja ja osobno i drugi ministri koji su preboljeli covid spremni smo se javno cijepiti cjepivom AstraZenece. Jedna stvar koju želim reći vezano uz nabavku AstraZenecinog cjepiva; koristi se taj termin klađenje kao da smo birali nasumično koje ćemo cjepivo naručiti, ali to je kolokvijalni termin za proces koji je bio temeljen na stručnim informacijama koje smo tada imali na raspolaganju.”

Što će biti ako EMA donese negativnu odluku o AstraZenecinom cjepivu?

“Ako do toga dođe, naručit ćemo još više Pfizerovog cjepiva.”

Što znači da će Stožer sutra odrediti smjernice za Jadran? Postoji li teoretska šansa da se gora epidemiološka situacija odrazi na održavanje lokalnih izbora?

“Ne znam otkud te ideje o odgodi lokalnih izbora. Po čemu je to došlo da se izgovara, po dubinskim analizama u tijeku noći? Krivo, pogrešno, loše, bacanje tema u eter.”

Božinović je odgovorio na pitanje o smjernicama, piše Index.

“Tu se radi o dodatnom poticaju koji želimo dati županijskim stožerima. Kako vidite, stanje po županijama se veoma razlikuje između pojedinih županije. Nije vrijeme za horizontalne mjere jer ima županija koje su u povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Tu je važna inicijativa koja postoji od početka da su županijski stožeri pozvani da predlažu neke mjere. Oni najbolje znaju gdje se eventualno pojavilo neko žarište. Bolje poznaju svoj teren. Ako se događa nešto u Primorju, nema razloga da netko u Vukovaru ispašta zbog toga. Ovo je priprema i poticaj za ono što će biti sastavni dio europske politike za nadolazeću turističku sezonu. To je taj regionalni pristup koji smo već koristili krajem prošlog ljeta.”

Beroš priča o prekidanju cijepljenja AstraZenecom.

“Nije dobro ishitreno reagirati kako su neke države napravile. Mi pratimo situaciju, pratimo znanstvena mišljenja. Nitko ne zna što će biti sutra, ali u ovom trenutku nismo imali niti naznake da bi išta prekidali. Zauzeli smo jasan stav, osluškujemo, poput jučer WHO-a. Danas je tiskovna konferencija EMA-e. Samo znanstveno utemeljeno možemo donijeti pravi sud”, rekao je Beroš.

Riječ je preuzeo Plenković i nadovezao se.

 

“A jako je važno kako ćemo medijski komunicirati o tome.”

Što je sa Sputnikom i uvozom ruskog cjepiva? Što s kineskim cjepivom?

“Što se tiče ostalih proizvođača cjepiva, naš stav je tu vrlo jasan. Rekao sam da smo zainteresirani za rusko cjepivo jer imamo nedostatak cjepiva. Vidimo da se ljudi cijepe Sputnikom u drugim zemljama. Da bi smo dobili odobrenje, moramo biti sigurni u njegov sadržaj, moramo uključiti HALMED u to – upoznati se s dokumentacijom kompanije koja proizvodi to cjepivo. Jednom kad dobijemo sva ta odobrenja, onda možemo razmišljati o dostupnosti tih cjepiva u Hrvatskoj.”

Beroš je rekao da je “uspostavljen kontakt s proizvođačima čak dva kineska cjepiva”.

“Razgovaramo o tome, tek je u početnoj fazi, ali analiziramo i intencija je nastaviti komunicirati”, zaključio je Beroš, piše Index.

Plenković je ponovno uzeo riječ.

“Situacija s AstraZenecom je više nego jasan dokaz koliko treba biti oprezan sa stavljanjem cjepiva u proizvodnju i korištenje.”

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
1
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime