Plenković o popuštanju mjera: “Strpite se, apeliram na razum”

"Kad su prije par tjedana brojke bile visoke, bio je ogroman pritisak javnosti i aktera koji su tražili zahtijevali zatvaranje. A sad ti isti akteri žele apsolutno otvaranje svega. To tako ne ide. Ne zato što mi ne bi htjeli sve otvoriti, ali to ne bi bilo dobro"


Danas u 11 počela je sjednica vlade.


Na dnevnom redu sjednice je, među ostalim, i prijedlog zaključka o dovršetku izgradnje autoceste A11 Zagreb – Sisak, dionice Lekenik – Sisak.

Premijer Andrej Plenković ranije je najavio da će se na sjednici Vlade zadužiti HAC za raspisivanje natječaja do kraja veljače, za završetak izgradnje autoceste do Siska. Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 300 milijuna kuna, a projekt je jedan od ključnih koraka za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. Autocesta A11, od Zagreba do Siska,  planirane dužine 47,5 kilometara, počela se graditi 2006. godine.

Na sjednici Vlade bit će riječi i o aktualnom stanju vezanom za potres te koronavirus u Hrvatskoj, piše Index.

“Želim istaknuti današnju odluku koja se odnosu na završetak autoceste od Zagreba do Siska, projekt će raditi HAC i raspisati natječaj. Mislim da to može biti realizirano u sljedeće dvije, dvije i pol godine, tako bi cijelu županiju mogli nasloniti na glavni grad u smislu prometne povezanosti”, rekao je Plenković.“Što se tiče epidemije, podaci govore da nam brojevi novozaraženih padaju, na 5. smo mjestu u EU po najmanjem tjednom prosjeku broju zaraženih na milijun stanovnika. Smanjuje se broj preminulih, posebno je važno da nastavimo ovaj trend kojeg imamo. Želim kazati kako brojne zemlje u EU pooštravaju mjere, a mi smo obzirom na dobre brojke i odgovornost građana i mjere, došli u poziciju da možemo postupno ići u popuštanje nekih mjera, zato i jesmo donijeli nedavne odluke. Uz veliki oprez, zbog kašnjenja cjepiva, vodimo računa da sve što radimo bude i postupno i balansirano i da zaštiti zdravlje. Nebrojeno puta sam kazao da vlada nema biti luksuz u cipelama epidemiologa ili samo cipela poduzetnika. Drugi akteri to mogu, mi to ne možemo imati jer moramo voditi računa o cjelini, funkcioniranju ekonomije i želji da sve bude sa što manje negativnih posljedica. U tom pogledu u demokraciji je normalno da postoje i prosvjedi i izražavanje stavova koji ne moraju biti na tragu onog što radi vlada. Mi s tim nemamo problem, to je u demokratskoj kulturu. Ali moramo staviti na stol činjenice i argumente”, rekao je.

“U brojnim zemljama je zatvorena većina trgovina, ne radi javni prijevoz, uveden policijski sat, zatvorene su škole. Kod nas neće biti potpunog lockdowna, i toga se držimo. Kad su prije par tjedana brojke bile visoke, bio je ogroman pritisak javnosti i aktera koji su tražili zahtijevali zatvaranje. A sad ti isti akteri žele apsolutno otvaranje svega. To tako ne ide. Ne zato što mi ne bi htjeli sve otvoriti, ali to ne bi bilo dobro. Apeliram na sve, posebno u svjetlu činjenice da smo kao vlada i država pokazali da stojimo uz građane i radnike u privatnom sektoru i gospodarske aktivnosti kojima je bilo onemogućeno da rade i ispatili smo gotovo 9 milijardi kuna potpore, govorim o neto iznosu. Vodimo računa da je to oko, kad bi uračunali ovo što je oslobođeno, 10 posto proračuna. Mi ćemo od studenog do veljače isplatiti 2.5 milijarde kuna za radna mjesta i fiksne troškove. Više od 90% zahtjeva su obrađeni i isplaćeni, ostao je samo manji dio. Krenule su isplate naknada za siječanj. Mjere koje poduzimam pokazuju efekt”, rekao je Plenković.“Želimo da prođemo kroz ovih još nekoliko tjedana zime i da onda omogućimo situaciju da tijekom proljeća, uz procjepljivanje i odgovornost, omogućimo normalizaciju gospodarstva i turističke sezone. To je naš strateški cilj. I zato pozivamo na strpljenje i cilj. Nitko nije oduševljen, ni vlada ni stožer, sretan s restriktivnim mjerama, ali sjetimo se situacije kad su zdravstveni kapaciteti bili na rubu. Nama se nijednom nije dogodilo da smo prešli onu crtu da je zdravstveni sustav kolabirao i to je uspjeh. Da bi tako nastavili, uz razumijevanje frustracija, da izdrže. Stavili smo 15. veljače kao novo prolazno vrijeme. I ako trendovi budu dobri, mi ćemo nešto učiniti, ali apeliram na razum i strpljenje”, rekao je Plenković.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime