Plenković nakon maratonskih pregovora: Plaća učiteljima raste 10,4 posto, počinje li nastava u petak?

"Od 1.12. povećat će se plaća učiteljima i profesorima, vodeći računa o njihovom statusu i dostojanstvu za tri posto kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru"


Nakon sedam sati pregovori na kojima uz sindikalce sudjeluje premijer Andrej Plenković, ministar rada Josip Aladrović, ministar financija Zdravko Marić te akademik Zvonko Kusić su završeni.


Premijer Plenković zahvalio se sindikatima na konstruktivnom dijalogu i najavio da su postigli kvalitetan kompromis koji će se odnositi na cjelovit paket dogovora o dodatku koji će biti potpisan uz granski kolektivni ugovor za djelatnike u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju.

Zatim je predstavio dogovoreni paket prema kojem plaća učiteljima u 2020. raste 10,4 posto, javlja N1.

“Od 1.12. povećat će se plaća učiteljima i profesorima, vodeći računa o njihovom statusu i dostojanstvu za tri posto kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru.

Od 1.1. bi se povećala plaća za još dva posto kroz kolektivni ugovor što znači da će profesori i učitelji već u veljači imati veću plaću za pet posto. Također, dogovorili smo da se od 1. lipnja akumulira povećanje dva posto kroz TKU i jedan posto kroz granski kolektivni ugovor.

Plaća u srpnju će onda biti veća za osam posto, a od prvog listopada bi se povećala za još dva posto i ukupni paket u 2020. je 10,40 posto”, rekao je premijer.Premijer se oko 19 sati osobno uključio u pregovore sa sindikatima. “Pregovori sa sindikatima sada su u Banskoj sobi, vodi ih predsjednik Vlade”, rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Plenković je prethodno novinarima izjavio da Vlada nudi sindikatima obrazovanja rješenje koje treba vratiti djecu u škole i omogućiti nastavak obrazovne reforme, ne otkrivajući detalje Vladine ponude.

“Rješenje mislim da je jako dobro koje predlaže Vlada. Pustimo pregovaračima da se dogovore”, rekao je Plenković prelazeći Trg Sv. Marka iz Banskih dvora prema Hrvatskom saboru, na sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a.

No, Plenković je ubrzo napustio sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a i iz Sabora se vratio u zgradu Vlade.

Naveo je i kako nije čuo izjavu čelnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića da bez njegove prisutnosti na sastanku neće doći do dogovora.

Kako neslužbeno doznaje HRT nekoliko je ponuda na stolu. Navodno sindikati inzistiraju da dio povišice kao dodatak na plaću dobiju u prosincu. To znači da se ne pregovara samo o koeficijentu, nego i o dodatku na plaću.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime