Incident u Okučanima gdje je predsjednik Zoran Milanović otišao s obilježavanja obljetnice vojke operacije Bljesak zbog napisa “Za dom spremni” komentirali su premijer Andrej Plenković i predsjednik sabora Gordan Jandroković.

Upitan da komentira odlazak predsjednika Milanovića zbog incidenta s natpisom ZDS na majici HOS-a, Plenković se vratio na Milanovićevu izjavu iz Okučana o ploči s natpisom “Za dom spremni”.

“Shvatio sam to, kratko smo porazgovarali, minutu. Njemu je očito netko javio da neki od sudionika ima majicu s grbom HOS-a, to je njegova odluka… Vidjeli ste da je prije nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču koja više nije tamo, a koja je premještena treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovdje nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku treba baciti”, rekao je Plenković, a prenosi N1.

“Naravno da nitko nije znao da će doći s tim majicama. Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a”, kazao je premijer.

“Razlika koju radimo na ovaj način, dakle ovo što je predsjednik napravio nije dobro, jer došli smo odati počast poginulima. Vidite ovu 51 kocku koja je ovdje iza vas, mi smo došli zbog tih ljudi. Mi smo ovdje i uime institucija”, rekao je Plenković.

Plenković je kazao kako se njegova Vlada jasno odredila oko ZDS. “Vijeće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošču je iznjedrilo dokument koji vrlo precizno idetificira trenutke u kojima se neka obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisjećamo žrtava”, ističe.

“Prema hrvatskim braniteljima iskazujemo najdublje poštovanje”, kazao je premijer.

Jandroković još izravnije napao Milanovića

I predsjednik sabora Gordan Jandroković je napao Milanovića i njega okrivio za to što se dogodilo.

“Žao mi je zbog situacije, što je predsjednik napustio ovo mjesto. Mislim da to nije bilo u redu i nije bilo primjereno. Svojom je izjavom u Jasenovcu, ponovno je otvorio ideološke prijepore”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Ovdje smo dužni pokazati poštovanje prema braniteljima, nije korektno ni fer prenositi odgovornost na organizatora. Razlike čuvajmo za neka druga mjesta. On je ničim izazvan u Jasenovcu neprimjereno govorio o braniteljima. Ne znam zašto ima potrebu otvarati ideološke prijepore koje smo imali u prošlosti”, rekao je, a prenosi N1.

“Odgovornost je na predsjedniku Republike. Za mene je to činjenica”, kaže Jandroković.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime