Plenković: “Antifašizam nije isto što i zločini koji su se događali za vrijeme komunizma”

"Te dvije stvari treba razlikovati"


Andrej Plenković

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković novinarima je nakon sjednice kazao da je na sjednici raspravljen niz aktualnih tema, osobito aktivnosti koje su bile u Hrvatskom saboru.


“Jednoglasna je potpora za rebalans proračuna, proračun za 2020., zakon o blagdanima, paket kaznenog zakonodavstva i poreznih reformi. Ivan Anušić izvijestio je o daljnim pripremama za kandidaturu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Stranka je danas u jednoj vrlo otvorenoj raspravi pokazala jedinstvo i potporu smjeru Vlade”, istaknuo je Plenković, piše Dnevnik.

O povučenom prijedlogu amandmana vezanom uz Dan antifašističke borbe, Plenković smatra da je najvažnije istaknuti kako postoje određena načela i vrijednosti koje su temelj djelovanja HDZ-a. “Ponekad je dobro na njih podsjetiti jasnim porukama kao i onom od jučer. Antifašizam nije isto što i zločini koji su se događali za vrijeme komunizma. Te dvije stvari treba razlikovati”, kazao je Plenković.

“Stranka je vrlo jasna, cijeli je ovaj zakon bio predstavljen na našem zadnjem sastanku prije javnog savjetovanja i tada je bila rasprava i jedinstvena potpora. Stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije trebaju se držati i naši saborski zastupnici”, dodao je Plenković. Rekao je i da Milijan Brkić danas kazao da u tom trenutku nije bio na sjednici saborskog Odbora za veterane. Josip Đakić je, nakon što je još jednom razmotrio stvari povukao prijedlog.

Plenković smatra da je razina stranačke demokracije na nivou te da mu je rečeno kako do sada gotovo nikada nije bilo ovako otvorenih demokratskih rasprava na razini stranke. Osvrnuo se i na postavljanje spomen ploče generalu JNA Mladenu Bratiću i ponovio da je to neprihvatljivo. “Postoje određena pitanja koja trebamo rješavati i koja će u odnosima između Srbije i Hrvatske izazivati tenzije. Smatramo da je ovaj potez loš i neprimjeren”, kazao je Plenković. Kako se doznaje, na sastanku HDZ-a nije bilo rasprave o uskraćivanju dobrodošlice srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime