Odgovarajući na pitanja novinara u Dubrovniku povodom posjeta državnog tajnika SAD-a Mikea Pompea, predsjednik Vlade Andrej Plenković objašnjavao je pozicije Hrvatske u razgovorima s predstavnikom SAD-a, piše N1.

Kako je američki državni tajnik naveo rast kineskog utjecaja u Europi, te određeni odnos Hrvatske s Kinom, premijer Hrvatske je novinarima kazao:

“Ja sam rekao da je format ’17 plus 1′ fenomenalan format s aspekta Kine, ako gledate da je riječ o zemljama od Jadrana do Baltika.”

“U krajnjoj liniji, vi ste čuli danas, 650 milijuna razmjena s Amerikom, a s Kinom… oko milijarde. To je jedan pokazatelj koji nije nebitan u cijeloj priči”, dodao je Plenković i odmah u nastavku spomenuo proces ukidanja viza za SAD građanima Hrvatske:

“Zato nam je važno da smo ispunili ovaj kriterij od 3 posto za vize.”

Za prisutnost Kine, odnosno SAD-a u Europi Plenković je rekao i to da “to što su se oni toga sjetili, ne znači da i drugi ne bi mogli smisliti regionalne ili multilateralne formate.”

Reporter N1 primijetio je da je Mike Pompeo tijekom posjeta Sloveniji razgovarao i o NE Krško, te da je za N1 kazao da to nije trebala biti tema razgovora s Hrvatskom.

“Znači li to da SAD Sloveniju prepoznaje kao lidera u toj priči?”, zanimalo je reportera.

“Pa ne znam da ih prepoznaje kao lidera. U svakom slučaju ih prepoznaje kao zemlju u kojoj se nuklearka fizički nalazi, vlasništvo znamo kakvo je”, odgovorio je Plenković i dodao da NE Krško doista danas nije bila predmet razgovora.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime