Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Planirate peći rakiju? Evo koje su količine dozvoljene

Pečenje rakije u domaćinstvu za male proizvođače u Hrvatskoj je regulirano Zakonom o trošarinama
D.D. / Foto: Pixabay8. studenoga 2025. 08:46
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Sezona je pečenja rakije, koja u Hrvatskoj započinje u ranu jesen, kada dozrijeva voće poput šljive, kruške i jabuke te u vrijeme berbi u vinogradu.

Pečenje rakije regulirano je Zakonom o trošarinama i pravilima koje propisuje Carinska uprava te od proizvođača iziskuje i određene obveze prema državi. Pravilima je detaljno propisano tko smije peći rakiju, u kojoj količini te pod kojim uvjetima, piše Dnevnik.

Tko je mali proizvođač rakije?

Mali proizvođač jakih alkoholnih pića je fizička osoba koja proizvodi rakiju isključivo za vlastite potrebe, odnosno za svoje kućanstvo, i nije ovlaštena prodavati proizvedenu rakiju.

Koliko se smije ispeći rakije?

Dozvoljena količina rakije za vlastite potrebe bez plaćanja trošarine iznosi do 20 litara čistog alkohola godišnje, što odgovara otprilike 50 litara rakije jačine 40% volumena alkohola po litri. Ako proizvođač premaši tu količinu, dužan je platiti trošarinu.

Koliko se plaća za veće količine?

Za svaku litru čistog alkohola iznad dopušteni 20 litara, plaća se trošarina u iznosu od 7,96 eura. To je otprilike trošarina koju će mali proizvođač platiti za svakih 2,5 litre rakije proizvedene više od dopuštenih 50 litara rakije jačine 40% vol.

Ograničenja i zabrane

Mali proizvođač može godišnje proizvesti maksimalno 1000 litara rakije, s tim da za svaku litru, nakon prvih 50 litra, mora platiti navedenu trošarinu.

Rakija se smije koristiti isključivo u kućanstvu, za osobnu upotrebu ili darivanje i prodaja takve rakije nije dopuštena. Proizvodnja većih količina preko 1000 litara godišnje, podliježe posebnim propisima i dodatnim obvezama.

Kako se registrirati?

Prije početka pečenja rakije, najmanje 8 dana ranije, mali proizvođač mora prijaviti mjesto proizvodnje, volumen kotla za proizvodnju te planiranu količinu proizvodnje nadležnoj Carinskoj upravi prema svom prebivalištu. Potrebno je ispuniti potrebne obrasce te se upisati u registar malih proizvođača.

Kazne i sankcije

Proizvodnja bez prijave, neovlaštena prodaja ili neprijavljeni kotlovi podliježu visokim novčanim kaznama i mogućem oduzimanju robe, a kazne se penju i do nekoliko tisuća eura.

Mali proizvođač bit će brisan iz registra, sva roba bit će mu zaplijenjena i prodana ili uništena, te će mu se naplatiti trošarina na svu proizvedenu količinu alkoholnog pića.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
2
Nice
2
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
5
min
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
15
min
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
26
min
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
34
min
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
41
min
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.