Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

PIVSKO-MORSKA AVANTURA Splitski student proizveo revolucionarni proizvod: Pivo koje će oduševiti mnoge

Neobičan spoj! Evo o čemu je riječ
D.D. / Foto: Doc. dr. sc. Marin Ordulj / Morski.hr2. listopada 2021. 09:18
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Revolucionarni proizvod stiže nam s Odjela za studije mora splitskog Sveučilišta. Novopečeni magistar inženjer ekologije i zaštite mora Petar Puškarić uspio je proizvesti pivo od kvasca izoliranog – iz mora.

Morski kukumar – naziv je jedinstvenog piva koje je proizvedeno iz kvasca izoliranog iz morske vode. Čini se da je Petar Puškarić uz pomoć svog mentora docenta dr.sc. Marina Ordulja uspio ono što nitko dosad u svijetu nije. Barem prema službenoj znanstvenoj literaturi. Docent Ordulj ispričao je za Morski.hr kako je krenula cijela ova pivsko-morska avantura.

– Sve se odigralo na predavanju iz mikrobiologije mora. Pričali smo o morskim kvascima, čija primjena je dosta značajna u farmaceutskoj, ali i prehrambenoj industriji. Znao sam da je kolega Puškarić u slobodno vrijeme pivar pa sam mu predložio da za diplomski rad napravi pivo od morskog kvasca. No tada je ostalo samo na ideji – kaže nam profesor Ordulj.

Priča se ponovno pokreće nakon dvije godine, kada profesoru Ordulju prilazi student Puškarić te mu predlaže da probaju proizvesti pivo od morskog kvasca.

– Ovo je i meni bio “izlet u nepoznato” jer dosad nisam proučavao kvasce. Kolega Puškarić je stvarno zaronio u cijelu tu problematiku oko metode, izolacije i uzgoja, no cijeli proces je bio kao utrka na 100 metara s preponama. Imali smo svega nekoliko mjeseci za napraviti cijeli diplomski. A prepone su bile od postupka izolacije, preko testa za fermentaciju pa se onda moralo izolirati i namnožiti te kvasce te ih identificirati – slikovito nam je opisao docent Ordulj.

Od 16 uzoraka dobivena su 4 kvasca, od kojih su tek dva uzorka uspjela fermentirati u pivo. I to zahvaljujući kvascu Candida famata, koju su uzeli tijekom zime, iz uzorka morske vode na srednjem Jadranu.

Uspjeli su proizvesti 40 boca “morskog piva” neobičnog okusa.

– Još uvijek smo živi i zdravi, ha ha ha. Citirat ću kolegu koji je Morski kukumar opisao kao pivo blago kiselkastog okusa, s primjesom voćnih aroma. Ta aroma koju ostavlja morski kvasac uistinu nije loša – kazao je docent Ordulj.

Izrada piva od morskog kvasca nije jeftin proces, a cijela proizvodnja osigurana je sredstvima fakulteta. Momci ovdje ne misle stati. Morski kukumar tek je početak daljnjeg razvoja piva iz morskog kvasca, za koji će ipak trebati prikupiti malo veća sredstva. U svakom slučaju, pratit ćemo i dalje ovu ekipu znanstvenika. Tko zna – možda nas uskoro iznenade još kakvim neobičnim jestivim spojem.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Krstulović Opara odgovorio Marijani Puljak: "U četiri godine na vlasti nisu se usudili niti donijeti plan upravljanja i gospodarenja Marjana"
4
min
Krstulović Opara odgovorio Marijani Puljak: "U četiri godine na vlasti nisu se usudili niti donijeti plan upravljanja i gospodarenja Marjana"
Širi se snimka iz Zadra: Taksist za 3 kilometra vožnje tražio 195 eura?
24
min
Širi se snimka iz Zadra: Taksist za 3 kilometra vožnje tražio 195 eura?
Plesni klub Sirena iz Splita trijumfirao na Dalmatian Dance Trophy 2025
38
min
Plesni klub Sirena iz Splita trijumfirao na Dalmatian Dance Trophy 2025
Naši plivači u Lublinu: Hribar među najboljih 16
44
min
Naši plivači u Lublinu: Hribar među najboljih 16
Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
1
sat
Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.