PIKNIK I DRUŽENJE NA SOLINAMA Građani žele da Soline (p)ostanu zelena zona

Bivši auto-kamp Soline u Trogiru, mjesto je gdje će se održati veliki piknik

Građanska akcija Trogir uputila poziv svima na subotnji piknik u park-šumi Soline u Trogiru. Njihov poziv prenosimo u cijelosti.


Građanska akcija Trogir (GAT) i projekt Motel Trogir pozivaju sve zainteresirane da nam se pridruže na subotnjem pikniku u park-šumi Soline u Trogiru. Piknikom i druženjem želimo jasno izraziti stav građana da Soline moraju ostati zelena zona, najoptimalnije artikulirana kao javni park za grad.

Unatrag nekoliko godina, početkom 2015., započela je skandalozna namjera trogirskih gradskih vlasti oko moguće transformacije park-šume Soline u stambeno-poslovnu zonu. Ta izuzetno štetna odluka je još jednom pokazala nerazumijevanje, potpuni nedostatak sluha i vizije za razvoja grada koji odgovara stvarnim potrebama stanovništva, pogotovo za zelenim zonama koje uključuju odmor i rekreaciju.

Namjeri prenamjene zelene u poslovno-stambenu zonu suprotstavili su se urbanistički i drugi stručnjaci iz čitave Hrvatske te je plan prenamjene nominalno odbačen. 

 Zelene Soline su za Trogir posebno važne, posebno s obzirom na opću prostornu devastaciju gradskog područja i okolice te lošu i potkapacitiranu infrastrukturu, koja život u gradu u ljetnim mjesecima čini nepodnošljivim. To se odnosi I na opći nedostatak zelenih zona uređenih kao javnih parkova.

Soline su povijesno važna cjelina, od prvih solana, po čemu su i dobile ime, do gradskih plaža, auto-kampa i do danas popularne šetnice. Razvoj grada ne znači nužno uništavanje gradskog zelenila (kakav je primjerice slučaj bio s betoniranjem zelene zone Lokvice) i svaka vlast koja to ne uvidi, direktno je odgovorna za smanjivanje kvalitete života građana koje nominalno predstavlja.

U svjetlu izgradnje novog pristaništa, upravo na zapadnom dijelu Solina, te komplikacija s dovršetkom pristupne ulice s magistrale, kao alternativno rješenje predlagan je izlazak vozila preko obližnjeg velikog parkirališta na Travarici. Ovo vidimo kao dodatnu opasnost za opstanak park-šume Soline koja iz godine u godinu postaje sve manja, stalnom sječom stabala i kontinuiranom nebrigom za njezino održavanje.Ovom akcijom, druženjem i piknikom, želimo afirmirati poziciju suodlučivanja građana u upravljanju gradom te još jednom upozoriti svaku (buduću) vlast da su građani itekako svjesni (degradiranja) svoje okoline i da ih je nužno konzultirati u slučajevima radikalnih prostornih zahvata. Funkcija gradskih službenika prvenstveno znači ODGOVORNOST i RAD U INTERESU građana koje predstavljaju, a ne partikularnih poduzetničkih zahtjeva koji su u suprotnosti s javnim interesom.

Soline moraju ostati zelene i trebaju postati javni park za Trogir.

Program događanja:

– 17h okupljanje na Solinama

– 17.15. akcija čišćenja manjeg dijela Solina i priprema piknika (građani su pozvani da donesu deke, šugamane ili prostirke i vlastitu hranu/piće)

– mini glazbeni program, spontane sportske aktivnosti

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0