Udruga Glas poduzetnika pokrenula je potpisivanje peticije za ukidanje ili smanjenje brojnih parafiskalnih nameta, a traži i ukidanje obveznog članstva poduzetnika i obrtnika u komorama. Portal Index o tome je razgovarao s Hrvojem Bujasom, suosnivačem i predsjednikom udruge.

– U samo dva dana skupili smo blizu 10.000 potpisa. Cilj ove inicijative je animirati širu javnost o postojanju čitave palete nepotrebnih neporeznih davanja, popularno zvanih parafiskalni nameti. Samo u prošloj godini poduzetnici, obrtnici i građani su na ime više od 500 parafiskalnih nameta platili preko devet milijardi kuna. To je ogroman teret u poslovanju tvrtki i obrta, ali i velik uteg za džepove građana – rekao je Bujas i dodao da su razgovarali sa skoro svim klubovima zastupnika u saboru, te da se slažu s većinom prijedloga.

Potpisivanje će trajati barem 14 dana, obavlja se online putem i nalazi na web stranicama Glasa poduzetnika, a iz udruge očekuju da će prikupiti barem 30.000 potpisa.

Objasnio je i zašto traže ukidanje obveznog članstva u komorama.

– Za početak, kod Hrvatske turističke zajednice problem je što je članarina vezana isključivo uz promet, a ne uz to kako koja tvrtka posluje. To znači da možete imati razmjerno velik promet, ali poslovati s gubitkom, i svejedno morate određeni postotak izdvojiti za članarinu. Isto vrijedi i za Hrvatske šume i Hrvatske vode. Iskreno, nisam primijetio da imamo ikakve koristi od tih članarina, one očito služe samo uhljebljivanju ljudi i pokrivanju neracionalnosti u njihovom radu. Uostalom, zašto bi članarinu HTZ-u plaćali svi? Logično bi bilo da je plaćaju samo oni koji posluju u turizmu – rekao je i dodao:

“Kada je riječ o HGK i HOK, nikada nismo tražili njihovo ukidanje, niti to tražimo sada, ali tražimo da tvrtke i obrti sami odlučuju o tome hoće li biti njihovi članovi ili ne, a ne da to, kao što je sada slučaj, moraju biti. Taj zahtjev temeljimo na članku Ustava koji kaže da poslodavac može osnovati udrugu i ući u nju ili iz nje izaći. Tražimo da se poštuje to načelo dobrovoljnosti, da svaki poduzetnik sam odlučuje hoće li biti član i samim time plaćati članarinu ili ne.

Drugo, HGK i HOK do sada su imali neadekvatne rezultate i velik broj njihovih članova nije zadovoljan njihovim radom. Točno je da takve institucije postoje u svim članicama Europske unije, negdje je članstvo u njima obvezno, a negdje nije, ali te institucije tamo rade odličan posao i njihovi su članovi zadovoljni njima”, zaključio je.

Ostatak pročitajte ovdje.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime