Pepelnica u splitskoj prvostolnici

Korizmeno vrijeme započinje blagdanom Pepelnice i pepeljanjem, simboličnim činom koji govori o ljudskoj ograničenosti i smrti, stvarnosti od koje čovjek ne može pobjeći, ali je može protkati smislom i Kristovim životom.


„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u perspektivi svoga i našega uskrsnuća. Trebamo se obratiti, vratiti se sami sebi i Gospodinu“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje s obredom pepeljanja na blagdan Pepelnice 17. veljače u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji su bili: generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, katedralni župnik prof. dr. don Ante Mateljan, ravnatelj CBS-a u Splitu mr. don Jure Bjeliš i don Marko Ćubelić.


Korizmeno vrijeme započinje blagdanom Pepelnice i pepeljanjem, simboličnim činom koji govori o ljudskoj ograničenosti i smrti, stvarnosti od koje čovjek ne može pobjeći, ali je može protkati smislom i Kristovim životom. Stoga je korizma radosno prihvaćanje života u perspektivi uskrsnuća, kazao je nadbiskup. U propovijedi je govorio o korizmi kao vremenu priprave u kojem Crkva vjernicima stavlja na srce određene konkretne aktivnosti koje su pozvani činiti tijekom ovog vremena osobne i zajedničke duhovne obnove i povratka Bogu, a to su: molitva, post i milostinja.

„Pozvani smo kroz ovu korizmu usklađivati našu volju i naš život s Gospodinovim naumom. Potrebno nam je obraćenje jer bez njega ne uspijevaju ni društvene reforme. Ono zahvaća ljudsko srce a iz ljudskog srca – kako Gospodin kaže – izlaze sve zle sklonosti, namisli i zavisti. U tim smo tamama svoga srca zarobljeni. One proizvode depresiju, iluziju, beznađe i potrebno je da nas netko izvede iz tih tama. Gospodin nas želi izvesti iz zarobljenosti našega Egipta da uđemo u novost života“, kazao je nadbiskup Barišić.

Osvrnuo se na vrijeme posebnih okolnosti pandemije Covida-19, virusa koji napada i ugrožava naše tijelo, upozorivši na drugi virus, virus grešnosti, koji također ugrožava naš život. „Protiv Covida-19 cijepit ćemo se i vjerujem da će biti učinkovito. Ali što s ovim drugim virusom koji nas godinama zahvaća? Ima li za njega cjepivo? Ima i to uspješno. Lijek za naš život, za naše odnose i našu grešnost je Riječ Božja. Ona nam daje potrebna ‘protutijela’ da se možemo oduprijeti tome virusu grijeha. Ona nas upućuje na molitvu, post i dobra djela.“ Nadbiskup je podsjetio kako su ove posebne okolnosti pandemije i potresa stvorile veliki prostor za dobra djela i za otkrivanje najboljega dijela nas, onoga udaljenoga naglasivši da je zato „korizma na neki način vraćanje nas samima sebi, bližnjima i Bogu. Uz tu karitativnu dimenziju, evanđelje spominje post, koji nas oslobađa od navezanosti na stvari i daje iskustvo slobode.

Puno vremena provodimo uz medije, a često se nakon toga konzumiranja osjećamo prazni. Uzmimo svakodnevno dozu Riječi Božje i molimo jer molitva je sinovski dijalog s Ocem nebeskim. Ta molitva ne traži puno riječi već iskrenost. Po krštenju smo povezani s Isusom Kristom i međusobno. Kroz ovu korizmu otkrijmo to dostojanstvo sinova i kćeriju, braće i sestara. Obnova dara krštenja događa se u uskrsnoj noći. Pripravimo se za to kroz ovo vrijeme korizme, kako bismo bili ne mlaki nego pravi kršćani“, kazao je nadbiskup Barišić poručivši: „Ne trebamo se vraćati na ‘staro normalno’, ni zadržati na ‘novom nenormalnom’ nego nam je poslije ove korizme potrebno ‘novo normalno’, a to je moguće s Uskrslim Kristom.“

Na kraju misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uzveličao katedralni zbor pod vodstvom kapelnika splitske katedrale mo. don Šime Marovića i uz orguljašku pratnju mo. don Ivana Urlića, poželio je svima da im korizma bude uistinu milosno vrijeme, vrijeme duhovnoga rasta.Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime