Svake godine 15. kolovoza tisuće vjernika hodočaste u marijanska svetišta diljem Hrvatske. Upravo na taj dan slavi se Marijino uznesenje na nebo.

Prema katoličkoj teologiji, 15. kolovoza Marija, majka Isusa Krista, uznesena je dušom i tijelom na nebo, a taj nauk je 1. studenoga 1950. godine proglasio papa Pio XII.

U Hrvatskoj je taj dan i državni blagdan. Najpoznatije marijansko svetište u Dalmaciji je ono u Sinju, a doslovno rijeke ljudi svake godine hodočaste tamo.

No, ne radi se samo o hodanju već ima i maratonaca. Kako kažu, trči se organizirano po grupama jer svaka ekipa ima svoj tempo, a treba i izdržati 30 kilometara na 30 stupnjeva.

Među njima ima svih dobnih skupina, pa i onih koji su zagazili u sedamdesetu godinu života. Svatko od njih ima svoju skupinu i svoj tempo.

– Šesti put trčim iz Splita, s Marjanskih vrata. Ima nas ove godine rekordan broj. Inače bi nas bilo dvadesetak, a ove godine pedeset. Teško je doći do Klis Grla, a od Brnaza noge lete same i lako je doći do cilja. Nosimo sa sobom piće. Kad dođemo do Sinja najprije se otuširamo, pa nakon večere odemo u crkvu. U pravilu nam treba oko 3 sata i 10 minuta da dođemo do Sinja – rekao nam je Zdravko Jadrijev.

Za ovakav događaj dobili su dozvolu policije i namjeravaju se strogo pridržavati epidemioloških mjera, a svatko od njih dobio je i majicu s likom Čudotvorne Gospe Sinjske.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime