U Splitu je u 16 sati službeno (DHMZ postaja Marjan) izmjereno vrlo vrućih 36,4°C. Radi se prvom vrlo vrućem danu godine. Ovako visoke temperature zraka ne čude pošto je minimalna jutarnja temperatura zraka bila visokih 27,1°C. To je samo stupanj niže od rekordno visoke lipanjske minimalne temperature zraka koja za Split iznosi 28,1°C. Kao što smo sinoć pisali, vrlo topla noć dogodila se zbog fenskog učinka bure koja je spriječila značajnije noćno ohlađivanje kopna.

No, nakon današnjih paklenih vrućina i u nadolazećoj noći moglo bi biti nešto bure, što znači da bi noć pred nama mogla biti toplija od prošle. Bit će to uvod u iznimno topao četvrtak. Već je poznato da će upravo u četvrtak zapadnu Europu zahvatiti val ekstremne vrućine, a hoće li i kod nas ponegdje pasti lipanjski rekord, znat ćemo već sutra. Spomenimo da je rekordno visoka lipanjska temperatura u Splitu izmjerena 14. lipnja 2003. i iznosila je 38,1°C.

Danas je u okolici Splita bilo još toplije nego u samom gradu. Primjerice, u Solinu je temperatura zraka prema podacima mreže postaja Pljusak.com dosegla 37, a u Žrnovnici 38°C.

Današnje najviše dnevne temperature zraka (Pljusak.com)

U četvrtak nas očekuju još malo više temperature zraka u većini predjela. Danas je DHMZ unutar sustava MeteoAlarm za veći dio Dalmacije izdao upozorenja na toplinski val, a za dubrovačko područje upalio se crveni, najviši stupanj upozorenje. Za četvrtak sustav daje narančasti stupanj upozorenja za cijelu Dalmaciju.