Čelnica stranke Pametno Marijana Puljak je u osvrtu današnje tematske sjednice o Marjanu objavila je da je njena stranka podnijela dvije kaznene prijave protiv gradonačelnika Splita, Andre Krstulovića Opare. Kako je kazala, jednu su podigli jer smatraju da gradonačelnik nije na vrijeme poduzeo što je trebalo u borbi protiv potkornjaka, a vezano uz širenje ovog nametnika, i drugu što je, tvrde, tijekom sanacije potpisivao ugovore veće od milijun kuna, što je suprotno zakonu o jedinicama lokalne samouprave.

Ante Zoričić prvo se osvrnuo na kaznenu prijavu koju je Pametno podnijelo protiv gradonačelnika.

– Po toj prijavi gradonačelnik mora biti ispitan na policiji i sve ostao što spada u tu proceduru. Na isti način mogao bih podnijeti kaznenu prijavu protiv odluke o liberalizaciji taksi tržišta. Nisam Oparin odvjetnik, ali mislim da time prelazite granicu prihvatljivog političkog djelovanja.

Živim na Lazarici. 4 kuće su tamo od 1944., a okolo je sve bilo neizgrađeno zemljište. Sada je sve izgrađeno, a samo su te 4 kuće zelena zona. Netko je tada napisao da je to park, a on to nikada nije bio, niti će biti, ali na papiru je tako. Ja sam za izmjene granica Park-šume ako su one nelogične. Odgovor na pitanje krši li se odlukom 5 zakona dat će pravna služba Grada Splita.

Marijana Puljak kazala je da ćemo vidjeti što će institucije kazati.

– U slučaju interesa građana uvijek postupamo onako kako mislimo da je najpametnije. Što se tiče liberalizacije taksi usluga, to je liberalizirati HDZ-ova vlast na državnoj razini. Obratite se na “vertikalu”. Policija treba kažnjavati sve one koji jure cestom, odnosno one koji ne poštuju prometne propise.

Pauk je odgovorio Puljak da on nije odvjetnik gradonačelnika, ali ni da ona nije tužitelj “ali ipak tužaka”.

Branimir Urlić kaže da milijuni negdje nestaju, “ne mora biti gradonačelnik kriv, a vidjet ćemo tako je ako je”.

– Nakon svega, moglo bi se iz ovoga što smo čuli zaključiti da su stari Splićani krivi za sve. Nekima je u oporbi cilj otimanje tuđe imovine, ograničavanje prava vlasnicima. Kolege iz Mosta i Pametnog više puta su rekli da im nije cilj hajka na privatne vlasnike nego zaštiti ih. Ja ih pitam, od koga ih treba zaštititi? Vlasnici strahuju za svoja prava i zemljišta, no stvar se dramatizira i ispada da se grade objekti, da bageri ruše. Nikome pametnom ne pada na pamet ugrožavati park-šumu, a politizirati u ovu temu stvari koje su se u međuvremenu dogodile, poput potkornjaka, krajnje je neumjesno. Ovakve tematske sjednice i raspravu gube svaku svrhu i smisao.